Universiade: Kanada kiütésével elődöntős a válogatott

Talán az eddigi legkönnyebb mérkőzését játszotta a négy közé jutásért női válogatottunk a nápolyi Universiadén. A kanadai csapat a harmadik játszmában szorongatta meg legjobban a mieinket, de ekkor is mindössze 18 pontig jutottak. Az elődöntőben a házigazda olaszok várnak csapatunkra szerda este.

 

Universiade (Nápoly), női negyeddöntő:

MAGYARORSZÁG – KANADA 3:0 (17, 13, 18)

MAGYARORSZÁG: Villám L. 8, Zólyomi 2, Németh A. 20, Kiss G. 6, Gyimes 9, Bleicher 5. Csere: Tóth F. (liberó), Riczkó, Tóth D. Szövetségi edző: Leiszt Máté.

KANADA: Vinnell 6, White 8, Babin 3, Veltman 4, Walsh, Howe 6. Csere: Bujan (liberó), Dormann, Herbin-Baker 3, Jarman 1. Szövetségi edző: Laurie Eisler.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 5:2, 6:5, 10:6, 13:7, 16:12, 19:15, 24:15. II. játszma: 1:2, 9:3, 16:5, 19:8, 22:10, 24:13. III. játszma: 5:2, 6:7, 17:7, 20:14, 24:18.

 

Az eddigi legnehezebb mérkőzésére készült egyetemi válogatottunk a négy közé kerülésért, végül azonban a legkönnyebb mérkőzés kerekedett belőle. Pedig a kanadaiak úgy lettek másodikak a csoportjukban, hogy szettet nyertek az oroszok ellen.

A mieink azonban az elejétől kezdve irányították a játékot, gyorsan el is léptek három ponttal, s bár 6:5-nél sikerült visszazárkózniuk egyre, de ezt követően villámgyorsan megint hat pont lett a különbség. A végén kilenc szettlabdája volt a mieinknek, amelyből a harmadikat használták ki (25:17).

Bár a második játszma elején kétszer is megszerezték a vezetést az észak-amerikaiak, 2:3 után sorozatban hétszer voltak eredményesek a mieink, a szett közepén pedig már tíz is volt közte, s ebben a játszmában mindössze 13 pontot engedélyeztünk az ellenfélnek (25:13).

A harmadik játszma volt a legszorosabb, de igazából ez is nagyon sima volt. 5:2-es vezetésünk után ugyan 7:6-ra fordítottak a kanadaiak, de ezután meg sorozatban 11 magyar pont következett, s innentől gyakorlatilag nem volt kérdés a siker. Hat pontnál közelebb nem tudott felzárkózni az ellenfél és végül 25:18-ra nyerte csapatunk ezt a szettet.

A folytatásban, szerda este 20 órától a házigazda olasz csapat ellen már a döntőbe jutás lesz a tét. A négy közé még Japán és Oroszország jutott be.

 

Leiszt Máté: – Tegnap óta azt sulykoltam a lányoknak, hogy van keresnivalónk a negyeddöntőben. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire erős a csapategység, és érezhető volt, hogy a lányok nagyon akarják a négy közé kerülést, de azért is harcol a válogatott, hogy ezzel is minél nagyobb figyelem irányuljon a röplabdára, és az augusztusi, budapesti felnőtt Európa-bajnokságra. A siker kulcs az volt, hogy nagyon fegyelmezetten tartották azt a stratégiát, amit megbeszéltünk, és remekül kihasználtuk az ellenfélnek azokat a gyenge pontjait, amelyet a videóelemzés során találtunk.