A tornagyőztes is vért izzadt a mieink ellen

Két fiatal magyar strandröplabda-páros is részt vett a múlt hétvégi prágai Extraliga-versenyen. Benkő Balázs és Oláh Botond, valamint Hajós Artúr és Stréli Bence indult a viadalon, Buday Balázs irányításával. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják.

Nehézségek közepette készülhettünk a következő prágai felnőtt Extraliga fordulóra, amit vasárnap rendeztek. Nagy szükségünk lett volna egy szombati edzésre a kinti mély homokon, hogy akklimatizálódni tudjunk, hisz a Sunrise Beach bezárásával elvesztettük a mélyebb homokú edzési lehetőségünket, Prágában pedig az várt ránk. Ezt sajnos nem tudták biztosítani a helyi szervezők a szombati amatőr verseny miatt, amit sajnáltunk, de a szombati kiutazás liturgiáján nem változtattunk, hisz korán reggel kezdtünk. Indulás előtt került sor a napi edzésre, amin Hajós Artúr is részt tudott venni, mivel az éjszaka sikeresen megharcolt a bacijaival és lázmentes volt.

Benkő Balázs és Oláh Botond vívta az első mérkőzést, a Krystof Volf, Jirka Sládek hazai páros ellen. Az első szett elején voltak megingások, pontatlan feladások és ebből adódóan több rontás, ami a szett közepére 4 pontos hátrányt eredményezett (6:10). Innen szívós mezőnymunkával és javuló támadójátékkal visszajöttek a fiaink a meccsbe és 14-nél már együtt voltunk velük. Minimális előnyhöz is jutottunk, ám a csehek is tudták fokozni a csapásszámot (16:18). Ám nagy mentális erőről bizonyságot téve újra fordítottunk. Zsinórban 3 pont ide! A következő perceket nehéz visszaadni, hisz felváltva jutottak a csapatok játszmalabdákhoz. Érezhető volt, hogy ez a szett nagyon kellene a meccs megnyeréséhez, hisz egy fiatal gárda megtörhet egy ilyen szoros szett elvesztése után. Hála Istennek bírták a srácok a terheket, több hosszú labdamenetet megnyerve 26:24-re behúzták a drámai menetet! Botond apukájával, Oláh Zsolttal megegyeztünk, hogy már ezért megérte kijönni.

A szettnyerés lendülete vitt minket tovább és zsinórban 3 ponttal indítottunk. ám a háló túloldalán nem adtak ingyen semmit, hisz 7:7-nél egalizáltak. Kis adok-kapok után 14:10-re elléptünk, ami pár határozott kontratámadásnak volt köszönhető. Támadásaink kellően változatosak voltak, hol keresztbe vertük őket, hol átpörgettük a védekezőt. Ezt az előnyt sikerült végig vinni kevés hibával, így győzelmet ünnepelhettünk (21:17). Az erős csoport ellenére újra sikerült meccset nyerni a felnőttek között!

Rögtön a mérkőzés után kezdett másik utánpótlás korú párosunk Hajós Artúr és Stréli Bence. Ők Botiéknál is fiatalabbak, hisz az U18 lesz a korosztályuk idén, ráadásul Bence első szezonja lesz itt, mert még 16 éves sincs. Számukra elsősorban a tapasztalatszerzés volt a cél, hisz egy frissen alakult párról van szó, akik még keresik stílusukat, stabilizálják alapjátékukat. Hosszabb távon ők is szép jövő előtt állnak, hisz megvan bennük az elszántság, munkabírás és a szakmai alázat. Roman Mares és Matej Stika ellen kezdtek és parádés játékkal meglepve ellenfelüket tartották magukat a szett közepéig, majd két ponttal el is léptek (16:14). A csehek nem adták fel, kisebb megingásainkat kihasználva egalizáltak, majd a vezetést is átvették (16:17). Innen még sikerült felállni (18:18), de a szettet 3 zsinórban megszerzett ponttal lezárták. A második szett kísértetiesen hasonlított az elsőre: tartottuk a ritmust, sőt, meg is újultunk és 10:7-re elléptünk. Volt pár hibánk az előkészítésben és a befejezésekben, így 14-nél egalizáltak. Ám a csoda itt kezdődött: a fiúk 7:1-es sorozattal kiharcolták a döntő szettet, az esélyesebb ellenféllel szemben, akik a torna végén éremért játszhattak! Adtunk nekik ászt, volt hosszú labdamenet végén alapvonal pörgetés, de bravúros mezőny után másodikra áttett labda is. A harmadik szettben nagyon bekezdtek a csehek, sorozatban csinálták a pontokat, nem nagyon találtunk rajtuk fogást. Mivel sokszor levédekeztek minket és eredményesen támadtak vissza, ezért a pontatlanabb labdákból túlvállaltuk magunkat, ami hibákhoz vezetett (1:7). Elúszni látszott a meccs, de a srácok belátható távolságba küzdötték vissza magukat még innen is (9:11), ám a meccs megnyerésére már nem maradt erő (11:15). A sportban nincs “ha”, de talán a szett eleji rossz periódusunknál jobban tördelhettük volna a játékot! Azt pedig tanulságként levonhatjuk, hogy a feladások hatalmas jelentőséggel bírnak, huzamosabb ideig nem lehet a virtuóz támadásbefejezésekre bazírozni, kellenek az ütések is a változatos támadójátékhoz. Eddig is sulykoltuk ezt a játékelemet minden lehetséges helyzetből, de fokozni kell a csapásszámot ezen a területen tovább.

Egy meccs pihenő után újra harcba szálltak a “kicsik” Filip Marousek és Vlad’a Eder ellen. Oláh és Benkő az elmúlt két tornán nagy csatában kikapott tőlük, mostanra hergelték magukat Botiék, hogy végre elkapják őket, de erre Artúrék kaptak esélyt. Sajnos erre remény sem volt. Hamar ellépett az ellenfél és a tetemes előny birtokában stabilan irányításuk alatt tartották a mérkőzést. Hiába, egy kiforrott felnőtt csapat ellen pár hiba is megbosszulja magát, ám itt ennél többről volt szó. Egyre inkább elkedvetlenedtek a fiataljaink, nem segítették egymást a pályán, megadóan játszottak. A szett vége 21:14 lett. A második szettben sem tudtak felülemelkedni egymás gyengeségein, mind mélyebbre taszították egymást a kilátástalanság tengerében. A technikainál 14:7 volt oda, a végére sem léptünk közelebb, 21:13 a záró eredmény. Lett volna mit átbeszéljenek a következő meccs előtt, tisztázni a félreértéseket, biztosítani egymást a kölcsönös jóakaratról, ám erre nem volt mód, mert a sorsolás folytán azonnal kezdtek Petr Sadek és David Lenc ellen. Továbbra is a bosszankodás volt a főszereplő a pályán, még ha helyenként megjelentek a szép megoldások is. Sima vereség volt itt is két játszmában (21:12 és 21:14).

Ezzel párhuzamosan elkezdődött Benkő-Oláh második mérkőzése, Jan Cirka és Jonas Pesek ellen. Erősebb ellenfélnek tűntek, mint az első mérkőzés csapata, ennek ellenére kiforrott, stabil játékkal 5-6 ponttal elléptünk és egy mélyebb hullámvölggyel is csak kettőig engedtük felzárkózni őket. A végén újra a fiaink domináltak 21:16-ra hozták a szettet. A másodikban 8-ig ragadtunk rájuk, onnan viszont állandósult a 3-4 pontos különbség, amit végig is vittek (17:21). Jöhetett a harmadik, amiben sok látványos labdamenetben, de végül vereséget szenvedtünk (10:15). Érvényesült a papírforma, de a megnyert játszmának nagyon örülhetünk és a játék stabilitásában, személyiségformálódásban, stressztűrő képességben is jelentősen előreléptünk!

A csoportmeccseken a harmadik ellenfél volt a torna egyik favoritja Jakub Gála és Martin Svatek. A fiúk 20 perc szabad ütéssel hergelték magukat ellenük, főleg Boti volt elemében, próbálta szétszögelni a pályát, amivel magára is vonta a figyelmet a teremben. Az ellenfél és jókat mosolygott, majd a mérkőzés elejétől a Botit kóstolgatták szerváikkal, hátha rendre tudják utasítani a “kis dúvadat”. Ám nem ez történt, Boti használta az eszét és más szögeket választott támadásban, persze az erőt meghagyva. Pár pontocskával még vezettünk is, rángattuk az oroszlán bajszát rendesen. Azért ha kellett ők is odadörentettek, valamint a játék többi elemében is hoztak 1-1 extrát, ami elégnek bizonyult a világ rendjének helyreállításához. Tíz fölött már csak ők vezettek, a végén már ki is engedtünk és készültünk a következőre (21:14). Még jobb játékkal rukkoltunk elő, Balu pazar labdákkal szolgálta ki Botit, aki pontra is váltotta őket, ha pedig Balunál volt a befejezés, akkor mértani pontossággal pörgetett! Több mint biztató volt a játék a csoportfavorit ellen, még ha igazán nem is volt győzelmi esélyünk. 21:16 lett a vége, ám a renoménkat tovább erősítettük!

Így az alsóházban kellett tovább vitézkedni szokásunkhoz híven, szerencsétlenül épp egymás ellen. A meccsen Bencéék feltámadtak az előző két mérkőzés után, mert kissé lenyugodtak és reálisabban nézték a jelenlegi helyzetüket. Felszabadult játékkal nagy csatára késztették a “nagyobbakat”, ahol 2-3 pontos vereségeket szenvedtek a szettekben. Ők így már nem játszhattak tovább, így Baluék menetelhettek a kilencedik hely felé. Ezt a pozíciót újra begyűjtötték a srácok, bizonyítva, hogy milyen kiegyensúlyozott teljesítményre képesek! (21:15;21:16). Mindent elárul a tornáról, hogy az örök elégedetlen Oláh Botond is úgy nyilatkozott, hogy az eddigi legjobb teljesítményüket nyújtva hozták le ezt az Extraligát!