Küzdeni tudásból is jelesre vizsgázott a férfiválogatott

Hiába vannak csak maroknyian, de hatalmas szívük van a férfiválogatott játékosainak, akik többször is nehéz helyzetből fordítva nyerték meg a Bosznia-Hercegovina elleni nyitómeccset az Ezüst Európa Ligában.

 

Férfi Európa Liga, 1. forduló:

MAGYARORSZÁG – BOSZNIA-HERCEGOVINA 3:1 (22, –20, 23, 17)

Nyíregyháza, 600 néző. V: Maciejewsi (lengyel), Tillmann (magyar).

MAGYARORSZÁG: Dávid Cs. 21, Szabó A. 4, Kalmár 10, Horváth K. 14, Flachner D. 4, Keen. Csere: Bán (liberó), Magyar, Bozóki 4. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.

BOSZNIA: L. Sormaz, Ristic 14, Colo 4, Osmanovic 16, N. Sormaz 11, Gajic 6. Csere: Mustafic (liberó), Vidovic, Milovanovic 2, Didovic 2. Szövetségi kapitány: Edin Bakovic.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 7:4, 12:8, 14:9, 18:16, 22:18, 24:20. II. játszma: 2:0, 7:4, 7:8, 12:11, 14:18, 17:18, 18:22, 19:24. III. játszma: 0:2, 5:4, 6:9, 10:10, 12:14, 16:16, 18:20, 24:22. IV. játszma: 4:1, 9:4, 16:9, 24:17.

 

Kifejezetten jól kezdte a mérkőzést a fiatal magyar válogatott, hiszen egy pillanatra sem engedték át a mieink a vezetést, és fokozatosan el is léptek a vendégektől. A szett közepén volt már öt pont is volt a különbség, amikor egy kisebb hullámvölgyet kihasználva felzárkóztak kettőre a bosnyákok. A végén is kettő és négy pont között ingadozott a különbség, szerencsére amikor a mieink a szettlabdához értek, akkor éppen a nagyobb számnál tartottunk, a vendégek azonban még ekkor is feljöttek kettőre, de aztán a harmadikat egy challenge-nek köszönhetően már kihasználták a mieink (25:22).

A lendület megmaradt a második szett elején is, megint gyorsan elléptek a mieink hárommal, de ekkor egy újabb hullámvölgy és megfordították a játszmát a sárgamezesek. Bogdan Tanase időkérése állította meg, és ezután fej fej mellett haladtak a csapatok. A szett közepén sajnos pontatlanná váltak az ütéseink, és így négy ponttal is megléptek a bosnyákok, de aztán egy újabb időkérés, és sikerült visszajönni a játszmába. A vezetést azonban nem sikerült átvenni, sőt megint meglépett az ellenfél, és végül 25:20-ra meg is nyerte a szettet.

Hullámzó volt a játék a harmadik felvonásban is. Az elején a vendégek vezettek, aztán a mieink fordítottak, majd megint a bosnyákok léptek meg és a magyar csapat egyenlített. A vezetést azonban sokáig nem sikerült már átvenni. A végjátékban szerencsére Dávid Csanád pontjaival sikerült megint egyenlíteni, s ekkor a bosnyákok is hibáztak, majd Szabó Alpár blokkjával két szettlabdához is jutottunk. Az első még nem jött össze, de aztán Bozóki Bence pontjával sikerült megnyerni a harmadik szettet (25:23).

Bozóki-ászokkal indult a negyedik játszma, és ez megadta a mieinknek az alaphangot, akik rövidesen 7:3-ra is vezettek. És itt nem volt megállás, a szett közepén már héttel is vezettek a mieink, és ebből nem is nagyon engedtek a végéig. Helyenként ekkor már remekül játszva jutottak el hét mérkőzéslabdáig, amiből már az elsőt kihasználta a csapat a végül 21 pontig jutó Dávid Csanád blokkjának köszönhetően (25:17).

Bogdan Tanase: – Volt erőnk. Büszke vagyok a srácokra, ahogyan játszottak, különösen Szabó Alpárra, aki kisebb sérüléssel, Horváth Kristóf pedig betegséggel küzdött. Ezek a játékosok azok, akik nyílt szívvel jöttek a válogatottba, és őszintén igen, nehezen élték meg, hogy mások nem jöttek. Téma volt köztük, de fordított pszichológiával ezt igyekszem arra használni, hogy motiváljam és erősítsem őket.

Edin Bakovic: – Öt év után ez az első válogatott meccsünk, nagyon fiatalok alkotják a válogatott, szóval ez jó meccset vívtunk. Volt esélyünk megnyerni a harmadik játszmát, de hibát követtünk el. A magyar együttes tapasztaltabb, kihasználta.