Rajtra készen a válogatottak az Európa Ligában

dav

Szombaton rajtol a röplabda Európa Liga, amelynek Arany csoportjában a női, az Ezüstben pedig a férfiválogatottunk lesz érdekelt. Az első találkozókat Nyíregyházán, a Continental Arénában rendezik, s ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség a mérkőzések helyszínén.

 

A nők Franciaországgal – ezt a találkozót a Duna World élőben közvetíti – kezdenek szombaton 15 órától, míg a férfiak Bosznia-Hercegovinát fogadják 17:30-tól.

Dr. Kovács Ferenc azzal kezdte mondandóját, hogy ő duplán is örül annak, hogy Nyíregyházán kezdik meg szereplésüket a válogatottak: egyrészt, mint polgármester, nagyon megtisztelő, hogy a városban lesz a rajt, másrészt mint az MRSZ elnöke, hogy egy ilyen szép település ad helyszínt a nyitómérkőzéseknek.

„Nyíregyháza nagyon szép röplabdás hagyományokkal rendelkezik, az idei bajnokságban és a kupában is döntőt játszott a Fatum, utóbbit pedig meg is nyerte. A hazai mérkőzésekre nagyon sokan látogattak ki és bízom benne, hogy telt ház lesz a válogatott mérkőzésein is. A női bajnokság színvonala nagyon magas szintre emelkedett, ezt bizonyítják a magyar csapatok eredményei is a nemzetközi kupákban, és remélem, hogy ez majd a válogatott teljesítményén is érződni fog.”

A női válogatott szövetségi kapitánya, Jan De Brandt elmondta, hogy nagyon hosszú lesz a válogatott idei programja.

„Az Európa Liga nagyon fontos célt szolgál, de idén nem ez a legfontosabb verseny, hanem az Európa-bajnokság. Jelenleg húsz játékos készül a kerettel, és szeretnék mindenkinek játéklehetőséget adni. Még nincs készen a csapat, hiszen több játékos is csak most érkezett meg a bajnoki hajrák után, most az a legfontosabb, hogy összecsiszoljuk a játékosokat.”

A játékosok képviseletében a nyíregyházi születésű Szakmáry Gréta vett részt az eseményen, aki nem fogalmazott ennyire óvatosan.

„Szeretnénk bejutni a négyes döntőbe, ehhez pedig meg kell nyerni a csoportot. De az is igaz, hogy idén a fő cél az Európa-bajnokságon való jó szereplés. De nagyon örülök, hogy szülővárosomban is pályára léphetek a válogatottban. Azt gondolom, hogy minden játékos álma, hogy egyszer hazai pályán szerepelhessen világversenyen, és ez most mindannyiunk számára valósággá válhat. Természetesen ez valamilyen szinten teher is, mert érezzük a nyomást, de a szurkolók mindig sokat segítenek abban, hogy sikerüljön a legjobbat kihozni magunkból.”

A lányokkal ellentétben a férfiválogatottnak idén az Európa Liga a legkomolyabb megmérettetése. Ezért Bogdan Tanase csapatának egészen máshogy alakul a felkészülése.

„Az idei év igazából nekünk komoly lehetőség arra, hogy egy ütőképes csapatot hozzunk össze a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőre. Sajnos többen is lemondták a szereplést, ezért elég fiatal a csapat, de akik elfogadták a meghívást, azok mind nagyon lelkesek, és biztos vagyok benne, hogy mindent meg fognak tenni a sikeres szereplésért. Szeretném azt is megköszönni, hogy itt készülhetünk Nyíregyházán, ahol minden feltétel adott az eredményes felkészüléshez.”

A török Galatasaray-jal CEV Kupa-döntőt játszó Gergye Roland is hasonlóképpen játssza az esélyeket.

„Természetesen mi is szeretnénk bejutni a négyes döntőbe, és szeretnénk minél több mérkőzést megnyerni, de ezzel a mostani, nagyon fiatal kerettel ez nem biztos, hogy sikerül. A legidősebb játékos 26-27 éves, szóval a mostani sorozat inkább a tanulásról szól, és hogy a fiatalok is minél több lehetőséget kapjanak. Jövőre szeretnénk minél sikeresebben szerepelni az Eb-selejtezőkön, mert sajnos az utóbbi években soha nem volt szerencsénk.”

A sajtótájékoztató keretében írt alá szerződést az MRSZ nevében Dr. Kovács Ferenc és a Gerflor képviseletében Mezei Gábor. A két fél már hosszabb ideje áll kapcsolatban egymással, és a mostani szerződés e közös tevékenység további meghosszabbítását jelképezi. Az együttműködésnek köszönhetően az Európa-bajnokság sportburkolatához jelentős kedvezménnyel jut hozzá a szövetség, sőt a cég segít majd felrakni a pályaburkolatot az Eb helyszínén, a Papp László Sportarénában.