EB 2019: Öt külföldön játszó a női röplabdaválogatott bő keretében

Kijelölte az augusztusi, magyar társrendezésű női röplabda Európa-bajnokságra készülő keretét a válogatott szövetségi kapitánya, a belga Jan De Brandt. A 30 fős keretben zömében itthon játszó röplabdázók szerepelnek, mindössze öt olyan játékos van, akik külföldön játszottak az idény során.

Jan De Brandt azt is megindokolta, hogy miért hívott meg ilyen sok játékost a válogatottba, illetve a felkészülés programjáról is beszélt. – Az idény során mutatott teljesítmények értékelését követően kijelöltem egy harminc fős keretet. Tudom, ez egy feltűnően bő lista, de az első edzőtáborba már csak húszan érkeznek. A gyakorlás után ez a keret tovább szűkül, és már csak tizennégy játékost nevezek a május végén kezdődő Arany Európa Ligára. Június második felétől egy kis szünet következik, majd júliusban ismét tizennyolc-húsz röplabdázóval kezdjük meg a közvetlen felkészülést az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokságra, s nem sokkal később a végleges keretét is kijelölöm.

A bő keretben rutinos és fiatal játékosok is egyaránt helyet kaptak. – Ne feledjük, ez egy hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelyen óriási szükség van a tapasztalt játékosokra, akiknek nem remeg meg a keze az első labdamenetnél. Bízom benne, hogy a fiatal tehetségek is megragadják a nagy lehetőséget. Többen már bizonyították, hogy nem véletlenül kaptak meghívót a válogatott keretébe, de ebben az idényben is láttam kiválóan fejlődő játékosokat. Az előttünk álló időszakban igyekszem mindenkinek játéklehetőséget adni, augusztus elején pedig véglegessé válik, ki az a tizennégy játékos, aki Magyarországot képviselheti az Európa-bajnokságon.

A névsorban egyébként 32 név szerepel, de ebből két fiatal játékosra nem számíthat a kapitány az Eb-n és az Európa Ligában, hiszen a Békéscsabán játszó Szedmák Réka nemrégiben súlyos sérülést szenvedett, a nyíregyházi Varga Eliza pedig – egyelőre – „röplabda-román”-nak számít, hiába van meg a magyar állampolgársága is.

A magyar női válogatott 20 fős kerete a májusi edzőtáborra:

Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Bleicher Réka (UTE), Tálas Zsuzsanna (Swietelsky-Békéscsaba)

Ütők: Bokorné Liliom Rita (UTE), Dékány Bernadett (Vasas Óbuda), Németh Anett (Coastal Carolina University – amerikai), Pallag Ágnes (Cannes – francia), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart – német), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – német), Török Kata (Vasas Óbuda), Villám Lilla (Vasas Óbuda), Dégi Barbara (Gödöllői RC)

Centerek: Bodnár Dorottya (Swietelsky-Békéscsaba), Bodovics Hanna (Swietelsky-Békéscsaba), Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg – német), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsaba), Pintér Andrea (Jászberény)

Liberók: Molcsányi Rita (Swietelsky-Békéscsaba), Szpin Renáta (Swietelsky-Békéscsaba), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

A tartalék keret tagjai (12 fő):

Feladók: Marija Cicic (Hungast-Haladás), Petrenkó Brigitta (Jászberény)

Ütők: Glemboczki Zóra (Swietelsky-Békéscsaba), Miklai Zsanett (Diamant Kaposvár), Szedmák Réka (Swietelsky-Békéscsaba), Varga Eliza (Fatum-Nyíregyháza), Takács Doroti (MTK Budapest)

Centerek: Ambrosio Melani (Vasas Óbuda), Kis Rebeka (MTK Budapest), Kovács Lilla (UTE), Vacsi Evelin (Diamant Kaposvár)

Liberók: Lékó Lilla (Jászberény)

A női válogatott EL-menetrendje:
05.25 15:00 Magyarország – Franciaország; Nyíregyháza (Tv: Duna World)
05.29 19:00 Horvátország – Magyarország; Varasd
06.01 18:00 Franciaország – Magyarország; Harnes
06.08 15:00 Magyarország – Horvátország; Kaposvár (Tv: Duna World)
06.12 17:55 Ausztria – Magyarország; Graz
06.15 15:00 Magyarország – Ausztria; Budapest, Közszolgálati Egyetem (Tv: Duna World)

Európa-bajnokság, C-csoport (Budapest, Papp László Sportaréna)
08.23 20:30 Magyarország – Észtország
08.24 20:30 Magyarország – Románia
08.26 20:30 Magyarország – Azerbajdzsán
08.28 18:00 Magyarország – Horvátország
08.29 18:00 Magyarország – Hollandia

A mérkőzések a Papp László Sportarénában lesznek.
Jegyek: www.tex.hu