Hazatér Amerikából a korábbi utánpótlás-válogatott center

2013-ban és 2014-ben az év legjobb utánpótlás játékosa volt Gyimes Zsófia, aki utóbbi évben csapatával, az Aluprof-TF-fel megnyerte a junior-bajnokságot is, a következő idényben pedig elődöntőt játszott a felnőtt Magyar Kupában. Az utánpótlás-válogatott center azonban 2015-ben Amerikába tette át székhelyét, s azóta keveset hallottunk felőle. Azonban jó esély van arra, hogy ez az állapot nyártól megváltozik.

 

„Mindenképp egyetemre akartam menni gimnázium után, és a röplabdát is magas szinten folytatni – mesélt távozásának körülményeiről a még mindig csak 22 éves játékos. – Ezért jött az ötlet, hogy Amerikában jó ösztöndíj lehetőségek vannak. Porubek Lilla segített a döntést meghozni, mert ő is arra az egyetemre járt, ahová én. Általa ismertem meg a Kansas State University-t, és mivel az edző nagyon szimpatikus volt úgy döntöttem oda megyek.

Életem egyik legjobb döntésének bizonyult a K-State, mert nem csak, hogy rengeteget tanultam a röplabdáról, és persze a business világáról, hanem rengeteg közeli barátságot szereztem. A röplabda nagyon sok stresszel jár itt, de szerencsére az utolsó két évemre sikerült kihoznia belőle a maximumot. A sulival szerencsére nem volt gondom.”

 

De vajon miért stresszesebb az amerikai egyetemi bajnokságban játszani, mint idehaza?

„Az otthoni bajnoksághoz képest sokkal nagyobb a csapaton belüli versengés, és mivel minden mozdulatunkat statisztikázzák, nem szabad sokat hibázni. Persze ezzel a hozzáállással nem lehet kibontakozni, úgyhogy meg kellett tanulnom elengedni ezt a gondolatot és nem izgulni azon, hogy mikor fogok rontani egyet. Az első két évemben aztán bejutottunk az NCAA tournamentbe ahova a legjobb 64 csapat kerül be. A harmadik évünk nem sikerült jól, a negyedikben pedig épphogy lecsúsztunk róla.”

 

Zsófi májusban elvégzi az egyetemet, és ezt követően, a nyár elején visszatér Magyarországra, ahol továbbra is röplabdázni szeretne. A sportág helyzete azonban eléggé megváltozott azóta, mióta Amerikába költözött.

„Sajnos az eddigi három nyaram nagy részét is kint töltöttem, ugyanis végig edzettük a nyári szezont, mint egy meghosszabbított alapozás. Ettől függetlenül, amennyire tudtam, követtem az otthoni röplabdát is, főleg a barátnőimtől hallottam híreket, akik még valamilyen módon benne vannak a röplabda világában. Azt mindenesetre jó látni, hogy a röplabda egyre jobban fejlődik, és egyre népszerűbb is otthon. A külföldi játékosok és edzők felpezsdítették a bajnokságot, jó lenne kipróbálni magam benne, nagyon várom, hogy megtapasztalhassam, hogy milyen és szeretnék bizonyítani. Jó kis kihívásnak tűnik!”

A nyáron azonban fontos megmérettetés vár a válogatottra is, hiszen Budapest társrendezője az idei Európa-bajnokságnak. Márpedig center poszton az utóbbi időben nem dúskálunk a tehetségekben.

„Nagy megtiszteltetés lenne megint nemzeti színekben játszani, ezúttal a felnőtt válogatottban. Úgy tudom, hogy Jan De Brandt a szövetségi kapitány tud arról, hogy hazatérek, de erről egyelőre még korai bármit mondani. Majd meglátjuk, hogy alakul.”