Horváth András visszatér a junior-válogatotthoz

Ülést tartott a Magyar Röplabda Szövetség Szakmai Kollégiuma, amelyen több fontos döntés is született az utánpótlás-válogatottakkal kapcsolatban. Emellett az is eldőlt, hogy idén is lesz hazánkban FIVB-edzőképzés.

 

Ami az utánpótlás válogatottakat illeti, a lányoknál a 2006-ban és azt követően született keret kiválasztását a továbbiakban Halász Márta végzi. Nekik az első fontos megmérettetésre 2020. augusztusában kerül majd sor az U16-os Európa-bajnoki selejtezőkön.

A januári Európa-bajnoki selejtezőn és egyben MEVZA-tornán negyedik helyen végző U16-os válogatottat (2004-es születésűek) viszont Halász Mártától Kőnig Gábor veszi át, s az áprilisi Eb-selejtezők második fordulóján már ő dirigálja a csapatot, mint ahogyan az esetleges továbbjutás esetén a júliusi Európa-bajnokságon is. Ha nem jön össze a kijutás, akkor a csapat részt vesz a hagyományos pulai nemzetközi tornán, és várhatóan második magyar csapatként az augusztusi Olimpiai Reménységek Versenyén is, amelyet hazánkban, a tervek szerint Szombathelyen rendeznek meg.

A tavalyi Eb-résztvevő, illetve MEVZA-bronzérmes ifjúsági válogatott idéntől már a junior korosztályban szerepel. A csapat irányítását a továbbiakban – természetesen nyíregyházi teendői mellett – Horváth András végzi, aki legutóbb a 2016-os magyar–szlovák közös rendezésű Eb-n vezette a 10. helyig a magyar junior válogatottat, s most tért vissza a korosztályos válogatottak mellé, pontosabban a decemberi maribori MEVZA-n már ő segítette Kőnig Gábor munkáját. A csapatnak 2020. áprilisában lesz Európa-bajnoki selejtezője, de idén sem fognak unatkozni a lányok, mert az augusztusi ORV-n ők biztosan részt vesznek, de lehet, hogy a pulai tornán is.

 

A fiúknál kicsit komplikáltabb a helyzet. Ott a 2005-ös korosztály kiválasztása már tavaly megkezdődött, s ezt egyelőre Bodonyi Ákos menedzseli.

A 2003-as születésű U17-es válogatott Kelemen István irányítása alatt marad az áprilisi selejtezőkön, és ha kijutnak az Európa-bajnokságra, akkor ott is ő irányítja majd a csapatot. Viszont amikor véget ér a mieink számára a sorozat (akár a selejtezőben, akár a kontinenstornán), onnantól helyet cserél a két szakember, s a továbbiakban Kelemen a kicsiket, Bodonyi az ifjúságiakat készíti fel tovább.

A 2001-es születésű, junior válogatott szakmai munkáját már a decemberi MEVZA-tornán is Tomanóczy Tibor irányította, s ő dolgozik majd velük a nyári ORV-n és a jövő áprilisi Európa-bajnokságon is.

Ami még ugyancsak biztos: mind a hat válogatottnak lesznek hazai, sőt várhatóan nemzetközi edzőtáborai is más országok válogatottjaival idehaza és külföldön is, mert ezek remekül szolgálják a mieink felkészülését. Ezek időpontjairól és helyszínéről majd később lesznek bővebb információk.

 

Más jellegű döntés is született az MRSZ Szakmai kollégiumának ülésén: a tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is szervez a szövetség FIVB-edzőképzést, ezúttal azonban első szintűt. Ez június 17. és 21. között lesz majd Tatán, bővebb információkat azonban később hozunk majd nyilvánosságra.