Csak álom maradt az Eb-szereplés

Nem tudott győzni Skopjéban férfi röplabda-válogatottunk, amely 3:0-s vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtezőn Macedóniától. Ha sikerült volna a győzelem, akkor a mieink kijutottak volna a szeptemberi Eb-re, így viszont a hazaiak örülhettek.

 

Férfi Eb-selejtező:

MACEDÓNIA – MAGYARORSZÁG 3:0 (21, 20, 21)

Skopje, 300 néző. V: Cambré (belga), Cinatl (cseh).

MACEDÓNIA: Milev 4, Andonov 2, N. Gjorgiev 18, Ljaftov 14, Madjunkov 5, G. Gjorgiev 4. Csere: Angelovski (liberó), Nakov. Szövetségi kapitány: Nikola Matijaszevics.

MAGYARORSZÁG: Németh Sz. 13, Szabó A. 6, Baróti 10, Gergye 9, Magyar. Csere: Bozóki, Dudás (liberók), Keen, Blázsovics 4, Szabó D. 3. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 8:6, 16:15, 21:18. II. játszma: 8:5, 16:12, 21:18. III. játszma: 8:3, 16:11, 21:19.

 

Azt már a mérkőzés elején megmutatta a csapat, hogy komolyan gondolták azt, hogy győzni jöttek Skopjéba. Bogdan Tanase két helyen változtatott a svájciak elleni kezdőcsapaton: Magyar Bálint lett a feladó, Bozóki Bence pedig a liberó. Jól kezdtek a fiúk, vezettek is, és amikor a macedónok fordítottak, akkor sem hagyták lerázni magukat, hanem többször is visszavették az előnyt. Sajnos a legrosszabbkor, 17:17 után tudtak meglépni hárommal is a hazaiak, és ezt mér nem sikerült behozni (25:21).

Sajnos a második játszmában már tisztes távolságból tudtuk követni a macedónokat. Igaz, hogy a három-négy pontos távolságot tudta tartani a csapat, de közelebb csak egyszer sikerült kerülni. A kapitány játékba dobra Keen Cameront is, de ez sem segített (25:20). A második szett elvesztésével gyakorlatilag véget értek a második hellyel kapcsolatos álmok is – amely, mint utóbb kiderült, így is Eb-részvételt ért volna.

A harmadik szettben méginkább el tudtak lépni a hazaiak, volt már nyolc pont is a hátrány s már-már félő volt, hogy összeomlik a csapat. Aztán a végjátékban mégis felcsillant a remény a szépítésre: 20:19-nél egy pontra zárkóztak a mieink, akiknek soraiban ekkor már Szabó Dávid és Blázsovics Péter szerepelt. A végén azonban megint újítani tudtak a macedónok, akik végül ezt a játszmát is megnyerték 25:21-re.

Az eredmény a macedónoknak Eb-részvételt, a mieinknek pedig a csoport negyedik helyét jelentette. Most sajnálhatjuk csak igazán a hazai pályán elvesztett Svájc és Macedónia elleni vereségeket, amelyeken csak nüánszokon múlt a győzelem. Ezek megnyerésével ugyanis a mieink örülhettek volna az Eb-re jutásnak.

Bogdan Tanase: – Az előző meccs után kénytelen voltam változtatni liberóposzton, és Bence egészen jól teljesített ahhoz képest, hogy nem az az ő helye. Összességében rengeteg buta és és amatőr hibát követtünk el, ugyanakkor nem akarok senkit sem hibáztatni, köszönöm a játékosoknak, ahogyan az elmúlt időszakban dolgoztak.

 

A csoport másik mérkőzésén:
Svájc – Ukrajna 2:3

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE: 1. Ukrajna 6 győzelem/16 pont, 2. Macedónia 3/9, 3. Svájc 2/7, 4. MAGYARORSZÁG 1/4