Challenge-kupa: hatalmas csatában óriási Vasas-siker

Fantasztikus győzelmet aratott a Vasas Óbuda a női Challenge-kupa nyolcaddöntőjében. A szlovén listavezető ugyan alaposan megnehezítette a piros-kékek dolgát, de a döntő játszmában végül hatalmas csatában a magyar csapat nyert.

 

Női Challenge-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

Vasas Óbuda – Nova Gorica (szlovén) 3:2 (–19, 21, 21, –19, 14)

Folyondár utca, 300 néző. V: Balandzsics (szerb), Vanaveski (észt).

VASAS: Kostelanská 24, Ambrosio 4, Villám L. 12, Török 17, Abdulazimova 15, Ana Tiemi 9. Csere: Bozicevic (liberó), Mihály, Erzen 2, Durst A. 1. Vezetőedző: Jakub Gluszak.

GORICA: Blazic 8, Lipicer Samec 15, Grudina 5, Peric 4, Scuka 22, Velikonja Grbac 15. Csere: Zampedri, Kolbl (liberók), Lucas 1, Zbicajnik 2, Ferlinc 6, Kovacic. Vezetőedző: Vasja Samec.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 8:6, 12:16, 15:21. II. játszma: 8:7, 16:13, 21:15. III. játszma: 8:6, 16:9, 21:14. IV. játszma: 8:4, 16:15, 17:21. V. játszma: 3:5, 6:10, 9:12.

 

A találkozó váltott pontszerzéssel indult, Ana Tiemi ászával vezetett először kettővel a Vasas. Sorozatban háromszor volt eredményes a Gorica, majd a sokadik jó vendég sánc után Jakub Gluszak kért időt. Nem játszottak jól a piros-kékek, a szlovén együttes pedig remekül védekezett, így a hátrány fokozatosan nőtt. Kettős cserével érkezett Durst Anna és Darja Erzen, s bár pályára lépésüket követően sikerült kozmetikázni az eredményen, megfordítani már nem tudták a játékrészt (19:25).

A második szettre visszatért a kezdőcsapat, és úgy mutatott 5:5-öt az eredményjelző, hogy három szervát is elrontottak a hazaiak. Amikor viszont egy ászt szerváltak, Vasja Samec, a vendégek mesterének volt mondanivalója, de Abdulazimova ismét mattolta a fogadókat. Kostelansá másodszor forgatott bravúrosan keresztbe egy nem túl jó feladást, ennek is köszönhetően tartották előnyünket a piros-kékek. Nagy küzdelem folyt minden egyes pontért, a szlovénok tartották jó színvonalú játékukat, a Vasasnek pedig sikerült felzárkóznia melléjük. Ütőik embertelen munkát végeztek, mert Ana Tiemi feladásai nem voltak tökéletesek, de az ő gyengébb játéka, valamint a továbbra is bosszantó nyitásrontások ellenére – Kostelanská és Török Kata vezérletével – épp feladónk blokkjával értük el a huszonötöt (25:21).

Kiegyenlített csatát hozott a harmadik etap eleje, mert a Vasas nyitásfogadása dadogott, és ezen kívül is követtek el buta hibákat. Amikor stabilizálták a játékukat, és Villám Lilla ütésével megnyertek egy hosszú labdamenetet, Samec magához rendelte együttesét, majd feladót cserélt. Ennek ellenére tovább nőtt a fór, Kostelanská bombájával, majd Villám szerencsés pontjával közel kerültek a vezetés megszerzéséhez. A hajrá fantasztikus labdameneteket hozott, s bár jobban kellett izgulni, mint az sokáig látszott, végül Török blokkoutja lezárta a szettet (25:21).

A negyedik felvonást remekül kezdték, ütőik továbbra is remekeltek, és a mezőnymunkájuk is a szezon során látottat idézte. A vendégek időkérése után előbb egyre zárkóztak, majd Zala Zibcajnik ászával ki is egyenlítettek. Kettőt rontott egymás után a Vasas, így ezúttal Gluszaknak támadt mondanivalója. A Nova Gorica Ambrosio Melani ászáig tartotta előnyét, majd Abdulazimova blokkolt hatalmasat, így már megint a magyar csapat vezetett. De jött az újabb fordulat, Lana Scuka keresztütését követően Gluszak másodszor is megállította a játékot. A szlovénok remekül nyitottak, Scuka támadásban mindent megoldott, így tetemes hátrányból várta a végjátékot a hazai csapat. Edzőjük ráadásul reklamálásért kapott egy sárga lapot, de ez sem változtatott a játék képén, így jöhetett a döntő szett (19:25).

Az ötödik szett első harmadában megint sokat rontottak a piros-kékek, Tina Lipicer Samec pedig klasszisához méltóan szállította a pontokat. Mindezek ellenére tartották a lépést a vendégekkel, köszönhetően a Török, Villám, Kostelanská hármasnak, és Abdulazimova ejtésének. A térfélcserére Zbicajnik ásza után került sor, majd a szlovénok addig reklamáltak, amíg Vasas-pont helyett új labdát adott a szerb játékvezető. Hiába értek el többször is lehetetlen labdákat, elúszni látszott a meccs, de két jó megoldás után mégis a Gorica kért időt. Kostelanská ütései tartották a reményt, majd Ana Tiemi nyitott egy ászt, az ellenfél pedig rontott, így 12:12-nél egál lett. Így is a szlovénok jutottak meccslabdához azonban a szlovénok nyitó játékosa belépett. Abdulazimova sáncával aztán már a Vasas vezetett és végül az ő támadásával be is húzta a 118 perces találkozót (16:14).

Jakub Gluszak: – Nagyon örülök hogy sikerült pozitívan zárnunk az évet. Ilyen hosszú labdamenetekre és hosszú meccsre készültünk, ennek ellenére már hamarabb is lezárhattuk volna a találkozót, de az ellenfélnél Scuka a negyedik szett végén mindent beütött. Küzdöttünk, harcoltunk, de most két hétre elfelejtjük a röplabdát. A győzelemmel kívánunk boldog karácsonyt minden szurkolónknak.

Vasja Samec: – Sok minden hátráltatott minket, hideg volt a teremben és fél szemmel már a pénteki kupaelődöntőre készültünk, de ennek ellenére jó mérkőzést játszottunk. Az első szett után talán elhittük, hogy nem lesz olyan nehéz, de a Vasas feljavult és komoly erőbedobásra kényszerített minket.

(vasasvolleyball.hu)

 

A HÉT PROGRAMJA:
December 20., csütörtök
20:00 Aesch Pfeffingen (svájci) – Swietelsky-BRSE (női CEV-kupa)
December 21., péntek
09:00 Hóröplabda Európa Tour, Moszkva (Győri, Kovács E., Lutter E.)
December 22., szombat
09:00 Hóröplabda Európa Tour, Moszkva (Győri, Kovács E., Lutter E.)
18:00 Fatum-Nyíregyháza – 1. MCM Diamant Kaposvár (női Magyar Kupa-negyeddöntő, visszavágó)
December 23., vasárnap
16:00 Swietelsky-BRSE – UTE (női Magyar Kupa-negyeddöntő, visszavágó)