Bombaigazolások az Extraligában: Liliom, Bokan, Erzen

A napokban újabb három neves játékos igazolt az Extraliga csapataihoz: először az UTE jelentette be válogatottunk csapatkapitányának, Liliom Rita leigazolását, míg hétfőn előbb a Vasas a szlovén U23-as vb-ezüstérmes Darja Erzen, majd a Békéscsaba a montenegrói válogatott Tanja Bokan érkezését jelezte.

 

A liláknál kialakult sérüléshullám miatt felvette a kapcsolatot női röplabda válogatott csapatkapitányával, az Európa Liga-győztes, kétszeres Eb-résztvevő Bokorné Liliom Ritával, akivel rövid egyeztetést követően sikeresen megállapodott. A szélső ütőnek igen „mozgalmas élete” volt, hiszen 2004 óta csak külföldi csapatokban játszott – többek között – Amerikában, Németországban, Lengyelországban, Törökországban, Olaszországban, végül pedig Franciaországban, a Paris St. Cloud-ban, ahol a válogatott másik tagja, Pallag Ágnes is a csapattársa volt.

Januári sérülése és műtétje után már teljes értékű edzésmunkát végez: „Már augusztusban elkezdtem a labdás edzéseket, a kondi programot magam végeztem egy közeli konditeremben. Ezúton is szeretném megköszönni az MTK-nak, hogy náluk kezdhettem el a felkészülésemet, hálás vagyok az edzőknek és a játékosoknak, hogy befogadtak és edzhettem velük. Amikor lesérültem, akkor csak az járt a fejemben, hogy nem akarom úgy abbahagyni a röplabdázást, hogy az legyen indokom, hogy nem leszek képes „visszajönni” a sportba. Szerettem volna két lehetőség közül választani …. szerencsére a sportot választottam. Jó visszatérni, jó éhesnek lenni a röpire. Külföld már egyáltalán nem jött szóba, jó itthon lenni. Azt nem mondom, hogy nem hiányzik, de hosszú évek után jó látni az őszt és a telet. Az UTE október közepén keresett meg, és a szezon végéig írtam alá a szerződésemet. Újpesten nőtt fel apukám, itt lakott a nagypapám, szóval jó érzés ide jönni. Természetesen vannak még céljaim, de egyelőre a következő edzés és meccs a fontos számomra. Nem mondtam le a válogatottról sem, nagyon szívesen visszatérnék oda is …. majd meglátjuk mit hozz a jövő” – nyilatkozta a lila-fehérek honlapján a játékos.

 

Tanja Bokan személyében klasszis játékossal erősítette meg keretét a Swietelsky-Békéscsaba. A montenegrói válogatott nyitásfogadó ütő már bevethető a szerdai Himik Juzsnyij elleni CEV-kupa párharc során. A 30 éves, 185 cm. magas játékos személyében egy nemzetközi szinten is magasan jegyzett ütővel erősítette meg keretét a Swietelsky–Békéscsabai Röplabda SE.

A jelentős tapasztalattal rendelkező játékosnak nem mindennapi eredménylistája van, többek közt francia bajnok és kupagyőztes, a bajnokság MVP díjasa. Van aranyérme a japán bajnokságból, Azerbajdzsánban döntőt játszott és a Bajnokok Ligájában vitézkedett, míg tavaly a világ egyik legerősebb pontvadászatában, az olasz élvonalban állt helyt, ahol a Pesaro csapatát erősítette.

A montenegrói válogatott sportoló leigazolásáról már korábban szó volt, végül most realizálódott az ügylet. A játékos szerződése a 2018/2019-es szezon végéig szól.

„Nem titkolom, hogy Tanja Bokan az elsők között volt azon a listán, amelyet az előző, zsinórban ötödik alkalommal megnyert bajnokság végén állítottunk össze a kiszemelt játékosokról. Több alkalommal is tárgyaltam vele, közel voltak az álláspontok, de mégsem lett a mi játékosunk. Már akkor úgy váltunk el, hogy nem tartjuk kizártnak a későbbi együttműködést. Aztán a körülmények úgy alakultak, hogy ez a lehetőség most jött el, mi pedig nem haboztunk és tető alá hoztuk a megállapodást. Évek óta ismerem, illetve korábbi csapattársai, Dobi Edina és Ksenija Ivanovic is megerősítettek abban, hogy nagy erősségünk lehet. Sokat várunk tőle, az a fajta játékos, aki képes a hátán vinni a csapatot és nem remeg meg a keze a legnehezebb pillanatokban sem. Rendelkezik a szükséges jogosultságokkal, így nincs akadálya, hogy szerdán pályára lépjen a CEV Kupa találkozón.” – mondta Baran Ádám a BRSE elnöke.

„Örülök, hogy itt lehetek Békéscsabán, korábban sok jót hallottam a klubról Dobi Edina és Ksenija Ivanovic révén. Már nyáron szó volt róla, hogy ide igazolok, azonban másként alakult, viszont másodjára nem mondhattam nemet Baran Ádám elnök úr megkeresésére, bár több ajánlatom is volt, de immár nem volt kérdéses, hogy itt a helyem. Győzelem orientált játékos vagyok, aki minden körülmények között nyerni akar. Követtem a klubot, ismerem a célkitűzéseket, tudom, hogy nem volt könnyű a szezonkezdet, sérülések tizedelték a csapatot, illetve az ukrán bajnok elleni párharcot is hátrányból kezdjük. Minden erőmmel azon leszek, hogy kiharcoljuk az aranyszettet, majd pedig a továbbjutást” – fogalmazott a játékos.

 

A Vasas Óbuda a tanulmányaira koncentráló Szabó Adrienn pótlására a szlovén Darja Erzennel erősítette meg játékoskeretét! Az U23-as világbajnoki ezüstérmes, 21 éves átló – aki korábban a Mariborban és a Rogozában röplabdázott – vasárnap már a helyszínen tekintette meg a Békéscsaba elleni mérkőzést, és szerdán a csapattal tart a Temesvár elleni Challenge Kupa-visszavágóra is.