Konferencia: fényes jövő várhat a röplabdázásra

Megközelítőleg félszázan jelentek meg a Magyar Röplabda Szövetség konferenciáján, a Duna palotában, mely a „Röplabdázás – tegnap, ma holnap” címet viselte.

 

A résztvevők között olyan egykori neves játékosok és edzők is felbukkantak többek között, mint Bánhegyiné Radó Lúcia, Királyné Síry Emerencia, Schadekné Eichler Katalin, Lengyel Gabriella, Kotsis Attiláné, Tatár Mihály, Buzek László, Király Zsolt, Schildkraut Krisztián, Garamvölgyi Mátyás, Kasziba István, de még az Amerikából néhány napra hazalátogató Forman József is ellátogatott a rendezvényre.

Pierre de Coubertin szavait idézte felvezetőjében Nagy József, az MRSZ operatív igazgatója, mely szerint „A sportban hatalmas eredmények születnek, de gyorsan feledésbe is merülnek, ha nem foglalkoznak velük”.

Akár a mottója is lehetett volna a fenti mondat a konferenciának, amelynek elején Herpai László emlékezett meg a néhány hete száz éve született dr. Holvay Endréről, az MRSZ korábbi elnökéről és a nemzetközi szövetség alelnökéről. Ezt követően Gulyás László sportkommentátor idézte fel röplabdával kapcsolatos emlékeit és élményeit, s leszögezte, a szabályváltoztatásoknak köszönhetően folyamatosan jó irányba halad a sportág, hiszen míg néhány évtizede megjósolhatatlan volt egy mérkőzés hossza, addig azért ma már valamennyire be lehet határolni, s ez tévés szempontból nagyon fontos.

Ludvig Zsolt főtitkár is hasonló véleményen volt, s felmutatott egy lapot, amely a sportág első szabályait tartalmazta, míg ma már ezek egy 90 oldalas könyvben férnek el. beszámolt a múlt heti Mexikóban megrendezett FIVB és CEV kongresszusról is (ezzel később külön cikkben is foglalkozunk), röviden ismertette a nemzetközi, az európai és a magyar szövetség múltját és felépítését és beszélt az MRSZ közelmúltbéli fejlődéséről és jelenlegi céljairól is, kiemelve, hogy jövőre Budapesten először lehetünk házigazdái felnőtt Európa-bajnokságnak.

A konferenciát az MRSZ sajtófőnökének, Varga Péternek a prezentációja zárta, amelyben azt ismertette, hogy az elmúlt néhány évben hogyan emelkedett a sportág médiamegjelenése a televíziókban és rádiókban, a sajtóban, illetve a social médiában. Mindenképpen látványos fejlődés, hogy amíg 2015-ben 19 válogatott és klubmérkőzést közvetítettek a különböző honi televíziók, addig idén november végéig már 45-nél járunk, s csak ebben a hónapban hét találkozót közvetít az M4 Sport és a DIGI Sport. Büszkén emelte ki a szövetség honlapjának új adatbankját, amelyen a mérkőzéseket követően gyakorlatilag perceken belül frissülnek az eredmények és a tabellák is. Véleménye szerint egy sportág minél többszöri médiamegjelenéséhez két dolog szükséges: sikerek és kapcsolatok.

Zárszavában Nagy József abbéli reményének adott hangot, hogy mindenki sok új és érdekes információkkal gazdagabban tér majd haza, és jelezte, hogy a tervek szerint a jövőben több hasonló eseményt is szervez majd a magyar szövetség.