Három magyarral rajtol a BL csoportköre

Ezen a héten rajtol a Bajnokok Ligája csoportköre, ahol a nőknél három magyar játékosnak – Pallag Ágnes, Sándor Renáta és Szakmáry Gréta – is szurkolhatunk.

 

A három válogatott játékos közül elsőként Szakmáry Gréta csapata, a német bajnok SSC Palmberg Schwerin lép elsőként, már kedd este pályára. Grétáéknak nincs könnyű dolga, hiszen két olasz együttessel, az Imoco Volley Coneglianóval és a Savino Del Bene Scandiccivel, valamint a lengyel LKS Commercecon Lódz csapatával vannak egy négyesben. Kedden este utóbbi ellen lépnek majd pályára idegenben. A 26 éves magyar játékos – aki nyáron az Európa Liga-ezüstérmes magyar válogatott egyik legjobbja volt – a szezon elején kisebb deréksérüléssel bajlódott, ám a múlt szombati bajnoki mérkőzésen már kezdőként számított rá Felix Koslowski vezetőedző.

“Már sokkal jobban vagyok, sajnos a legrosszabbkor jött a sérülés: akkor, mikor már együtt volt az egész csapat. Emiatt kicsit nehezebb volt összeszokni a feladónkkal, de hosszú még a szezon” – adott helyzetjelentést állapotáról Szakmáry. Kiemelte, a sok változás (hat játékos távozott az előző idényhez képest) ellenére remek a csapategység, de egyelőre még az edzőjük is keresi az ideális felállást. “Tizennégy minőségi játékosunk van, nagy a versengés a kezdőbe kerülésért. A BL-ben szeretnénk továbbjutni, de tudjuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz”.

Szerdán Pallag Ágnes csapata, a francia RC Cannes következik. A magyar játékost a sípcsontjában lévő fáradásos törés miatt májusban megműtötték, ám mostanra teljesen felépült, és új csapatában arra számít, fel tudják venni a versenyt csoportriválisaikkal, ahol az olasz Novara a legnagyobb esélyes, de a lengyel Budowlani Lódz – mely a selejtezőben a magyar bajnok Békéscsabát is búcsúztatva jutott főtáblára – és a fehérorosz Mincsanka Minszk ellen lehet keresnivalójuk.
„Az operációm és a rehabilitációm úgy tűnik jól sikerült, teljesen elmúlt a fájdalom a lábamban. Kezdek már formába is lendülni, igaz, kondiban van még némi hátrányom, de bízom abban, hogy mihamarabb utolérem magam” – nyilatkozta Pallag az MTI-nek, aki csapattársaihoz képest később kezdte a felkészülést. – “Hazai pályán kezdünk a minszkiekkel, remélem, sikerül minél jobb eredményt elérni. Számomra a legfontosabb most az, hogy türelmes legyek, és amikor lehetőséget kapok, a legjobbamat nyújtsam. Egyértelmű célom, hogy visszakerüljek a válogatottba azok után, hogy most nyáron nem tudtam Jan De Brandt szövetségi kapitány rendelkezésére állni. Azt gondolom, hogy nemcsak maga a válogatott, hanem a jövő nyári, részben magyarországi rendezésű Európa-bajnokság is fontos minden játékosnak. Kicsit jó volt pihenni idén nyáron, de a közeg nagyon hiányzott. Motivált vagyok, hogy ott legyek a keretben” – jelentette ki a 25 éves ütő.

A Sándor Renátát foglalkoztató német Allianz MTV Stuttgart – mely a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára, többek között az előző idényben döntős román Alba Blajt elbúcsúztatva – csütörtökön a másik tavaszi finalista, a címvédő török Vakifbank Istanbul otthonában kezd.
„Boldogok vagyunk, hogy bejutottunk a csoportkörbe, ahol nincs konkrét kitűzött célunk, de szeretnénk minél több meccset nyerni” – mondta el a 27 éves ütőjátékos, aki kijelentette: néha ugyan még eszébe jut, hogy három éve éppen egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen szenvedett súlyos sérülést – elszakadt az egyik térdszalagja –, de ezt a gondolatot igyekszik minél gyorsabban elhessegetni. – „Az előző idényből a keret 80 százaléka itt maradt, és bár vannak, akik a világbajnokság vagy egészségügyi okok miatt később csatlakoztak a csapathoz, egyre jobban összeszokunk egymással. A szezon során fontos lesz, hogy az edzőnk forgassa a csapatot, mert ez kell ahhoz, hogy mindannyian meccsben maradjunk”.

Szokás szerint nem csak játékosok, hanem játékvezetők révén is érdekeltek leszünk a BL-fordulóban. Mezőffy Zsolt például éppen Szakmáry Grétáék mérkőzését vezeti, míg Halász Tibor a csoport másik mérkőzésén, a két olasz csapat összecsapásán fog közreműködni. A férfiaknál Szabó Péter az orosz Zenit Szentpétervár és a francia Chaumont összecsapását dirigálja, Adler László pedig a német Berlin RV és a belga Maaseik meccsét vezeti.

Női Bajnokok Ligája-csoportkör, 1. forduló (magyar érdekeltségű csapatok mérkőzései):
November 20., kedd:
20:30 LKS Commercecon Lódz (lengyel) – Palmberg Schwerin (német, Szakmáry Gréta)
November 21., szerda:
20:00 RC Cannes (francia, Pallag Ágnes) – Mincsanka Minszk (fehérorosz)
November 22., csütörtök:
17:00 Vakifbank Istanbul (török) – Allianz MTV Stuttgart (német, Sándor Renáta)

(mti/hunvolley)