BL: nem adta olcsón a győzelmet a BRSE

Lejátszotta a Bajnokok Ligája-selejtező, első fordulójának első mérkőzését a Swietelsky-Békéscsaba. A magyar lányok remekül kezdték a mérkőzést a jóval esélyesebb lengyel riválisuk ellen, s meg is nyerték az első játszmát, de aztán a vendégek kerekedtek felül, s bár nagy csatában, de végül 3:1-re nyerték a találkozót.

 

Női BL-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:

Swietelsky-BRSE – Budowlani Lódz (lengyel) 1:3 (20, –22, –23, –18)

Békéscsaba, 1200 néző. V: Porvaznik (szlovák), Pop (román)

BRSE: Tálas 2, Glemboczki 5, Bodnár 7, Perovics 27, Mlinar 23, Medics 8. Csere: Molcsányi (liberó), Szpin, Szedmák 2, Pekárik 1. Szakmai igazgató: Kormos Mihály.

Lódz: Twardowska 10, Pencova 10, Stoltenborg 8, Babicz 12, Smieszek 9, Brakocsevics 18. Csere: Stenzel (liberó), Tobiasz, Urban, Lyszkiewicz. Vezetőedző: Blazej Krysztalowicz.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 8:5, 16:12, 21:16. II. játszma: 8:7, 14:16, 18:21. III. játszma: 3:8, 12:16, 15:21. IV. játszma: 7:8, 13:16, 15:21.

 

Egyáltalán nem ijedtek meg a csabai lányok a nevesebb ellenfelüktől, 2:3 után sorozatban négy pontot szerezve előbb 6:3-ra léptek meg, s bár a vendégek aztán felzárkóztak egyre, 9:8 után hirtelen öt pontra nőtt a különbség, s Mlinar vezérletével a szett végéig tudták is tartani a különbséget (25:20).

A második játszma elején is tartott a lendület, hiszen gyorsan megléptek a mieink 4:1-re, ám a lengyel csapat kisvártatva magára talált, s a játszma közepén meg is fordította az állást. A csabaiak ugyan nem hagyták lerázni magukat, de két-három pontnál közelebb nem tudtak kerülni ellenfelükhöz (22:25).

A harmadik játszma pedig rémálomszerűen kezdődött, a csabaiak csak a hetedik labdamenetben szerezték meg első pontjukat. Ugyan a szett közepén egyszer sikerült megfelezni a különbséget, de kisvártatva ismét visszaállt az öt-hatos távolság. A végjátékban azonban megint jöttek a hazaiak és fel is zárkóztak 22:21-re, de ezzel sajnos el is lőtték a puskaport. Két szettlabdát ugyan még hárítottak, végül azonban ezt a játszmát is a lengyelek nyerték (23:25).

A negyedik felvonást jobban kezdte a magyar csapat, még ha csak egy-egy ponttal is vezetett. Kisvártatva a lengyelek sajnos átvették a vezetést, s bár 12:11-nél megint a BRSE állt jobban, ezt követően mintha elfáradtak volna, a vendégek gyorsan fordítottak, s aztán el is húztak. Végül sajnos ez lett a legsimább játszma (18:25).

A találkozó legeredményesebb játékosa két békéscsabai, Nikoleta Perovics volt 27 és Lucija Mlinar 23 ponttal. Visszavágó október 31-én.

Kormos Mihály: – Szakaszonként nagyon szépen röplabdáztunk, betartottuk a megbeszélt taktikát, ami nagyon jól működött. Az ellenfél viszont kihasználta, amikor visszaesett a koncentrációnk. A harmadik játszmában nagy hátrányból álltunk fel. Végig voltak lehetőségeink, ezért csalódott vagyok, ahogyan szerintem minden játékos: volt sanszunk, hogy ilyen szintű csapatot igazi éles meccsen legyőzzünk. Több volt benne…

Blazej Krzysztalowicz: – Nehéz mérkőzés volt, az első játszmában nem találtuk a ritmust, a magyarok legyilkoltak minket a szervákkal. Nagyon bátran és intelligensen játszott az ellenfelünk, mi pedig gyengén ütöttünk, és rendkívül lassan reagáltunk, de örülök, hogy aztán feljavultunk, és megnyertük a meccset.

 

************************************

 

Ami a másik három BL-selejtezőt illeti, a békéscsabaiakkal egy ágon szereplő bosnyák Brcko és a francia Mulhouse első mérkőzéséből utóbbiak kerültek előnybe, miután idegenben nyertek 3:1-re. Ezen a találkozón egyébként Halász Tibor volt a második számú játékvezető.

A másik ágon Sándor Renáta csapata, a német MTV Stuttgart 3:0-ra győzött a holland Sliedrecht otthonában – a magyar ütő végig a kezdőcsapatban volt és 14 pontot szerzett (két blokkja mellett 12 támadása volt eredményes) –, míg az idei BL-döntős román Alba Blaj ugyancsak idegenben nyert 3:2-re a cseh Olomouc otthonában.