Légióskörkép II. – az NB I-ben húsz csapatra 14 külföldi jut

Szokásaink szerint a bajnokság rajtjakor elkészítettük körképünket a Magyarországon játszó légiósokról, illetve a külföldön játszó magyar játékosokról. Sorozatunk második részében a férfi és női NB I-ben játszó külföldieket összesítettük.

 

Először is egy pontosítással kezdenénk, mert sorozatunk első részében nem volt egyértelmű, hogy kik azok, akik magyarnak számítanak a sportágban: minden olyan játékos, aki magyar állampolgár és vagy az MRSZ-nél lett először regisztrálva játékosként, vagy megkezdődött a honosítása röplabdában is.

Azok, akik nem Magyarországon lettek először röplabdázóként regisztrálva, azok az állampolgárság felvétele után kezdeményezhetik, hogy röplabdában is „magyarrá” válhassanak. Ez egy több hónapos procedúra, amely végén a Nemzetközi Röplabda Szövetség jóváhagyja a nemzetváltást. Ha az „elengedő” ország ebben nem partner, akkor ez az idő sajnos meg is hosszabbodhat.

Aki új országának válogatottjában is játszani szeretne, annak pedig két évet ki kell hagynia az előző nemzetének válogatottjában való utolsó pályára lépéstől számítva.

 

Az NB I-ben ugyanazok a szabályok, mint az Extraligában, azaz bármennyi légiós igazolható, de két magyar játékosnak mindig pályán kell lennie. Ettől függetlenül A férfi NB I tizenkét és a női NB I nyolc csapatában összesen mindössze 14 külföldi játszik, azaz kevesebb mint feleannyi a női Extraliga hat csapatához képest.

A női NB I-ben jelenleg mindössze két csapatban szerepel külföldi játékos: a kaposváriaknál két, korábban más magyar csapatoknál is bizonyító szerb légiós játszik Nevena Iricsanyin és a magyar felmenőkkel rendelkező Krisztina Cseszljar személyében, míg az újonc Balatonfüredben jelenleg négy külföldi – ugyancsak két szerb, valamint egy amerikai és egy brazil – szerepelhet.

A férfiaknál jelenleg négy klubban játszik külföldi: a bajnok kazincbarcikaiaknak szlovák, macedón és venezuelai (vezető képünkön Carlos Páez) játékosuk van, az ugyancsak nemzetközi kupában induló Pénzügyőrnek pedig egy ukrán légiósa van. A tavalyi bronzérmes kecskemétieknél egy-egy albán és Zöld-Foki-szigeteki játszik, a MÁV Előrében pedig egy kubai és az immár évek óta Magyarországon szereplő szlovákiai Németh Zsolt.

Természetesen ez a szám 2019 január 31-ig változhat, addig a csapatok szabadon igazolhatnak még röplabdázókat.

Az NB II-ben elvileg nem játszhatnak külföldiek, kivétel ez alól a hazánkban tanuló diákok. Ezért szerepelhet a Kispest SE-ben is egy lengyel röplabdázó Radoslaw Posmyk személyében.

 

A női NB I légiósai:
1. MCM Diamant Kaposvári Egyetem (2)
Krisztina Cseszljar (Szerbia)
Nevena Iricsanyin (Szerbia)

Balatonfüred (4)
Yslany Kelly Fernandes de Paula (Brazília)
Marija Szkorics (Szerbia)
Nevena Szkorics (Szerbia)
Devanne Sours (Egyesült Államok)

A férfi NB I légiósai:
HÉP-Kecskemét (2)
Amarildo Deliu (Albánia)
Victor Isaias Lopes Sanches (Zöld Foki-szigetek)

MÁV Előre (2)
Németh Zsolt (Szlovákia)
Cordies Salazar Yanier (Kuba)

Pénzügyőr (1)
Igor Vityuk (Ukrajna)

Vegyész RC Kazincbarcika (3)
Lubos Macko (Szlovákia)
Vlado Milev (Macedónia)
Carlos Páez (Venezuela)

NB II
Kispest SE (1)
Radoslaw Posmyk (lengyel)

Sorozatunk harmadik részében a külföldön játszó magyar női játékosokat összegezzük.