Női vb: kieshetnek a brazilok és az oroszok

A második kör utolsó előtti mérkőzését játszották le a csapatok szerdán a Japánban zajló női világbajnokságon. Az utolsó forduló előtt még mindkét csoportban négy válogatottnak van esélye a három továbbjutó hely megszerzésére, akik ráadásul egymás ellen játszanak majd csütörtökön, azaz óriási izgalmak várhatók még.

 

Az első körben a négy darab hatos csoportból négy-négy csapat jutott tovább a második körbe, ahol a két nyolcas csoportba vitték magukkal a pontjaikat is. Ennek eredményeit látva sajnálhatjuk csak igazán, hogy Európából mindössze nyolc válogatott juthatott ki a vb-re, mert a mezőnyben több olyan nem európai csapat is szerepelt – Mexikó, Trinidad & Tobago –, amelyeket tavaly a mieink könnyedén legyőztek a World Grand Prix-n.

A mexikóiak ráadásul még a második körbe is továbbjutottak, csakúgy, mint az összes európai csapat, így a közép-európaiakon kívül is akadt még néhány „ismerős”. Így például az E-csoportban a németek, amelyek csak nyögvenyelősen tudták legyőzni a mieinket a tavalyi Eb-n. Most viszont a brazilokat verték meccslabdáról fordítva, s bár a harmadik körbe már nem juthatnak be, nagy valószínűséggel a brazilokat is elütötték ettől.

A dél-amerikaiaknak 18 pontjuk van a negyedik helyen, míg az első háromnak 21. Csak és kizárólag abban az esetben lehet még esélyük a továbbjutásra, ha csütörtökön 3:0-ra győznek a szerbeket legyőző japánok ellen. Ha a házigazdák egyetlen játszmát is nyernek, akkor a jelenlegi éllovas hármas – Szerbia, Hollandia, Japán – megy tovább.

Az Európa-bajnok szerbek egyébként a szerdai játéknapig még játszmát sem vesztettek a vb-n, s ők már biztosan a legjobb hatban vannak, ezért aztán kissé tartalékosan álltak ki Japán ellen. Ők holnap Hollandiával meccselnek, akiknek ugyancsak elég egy játszma megnyerése a továbbjutáshoz.

Az F-csoportban a tavalyi Eb-házigazda és csoportellenfél azeriek, az idei El-döntőt éppen a mieink ellen megnyerő bolgárok, és a tavalyi vb-selejtezőn a mieink csoportját megnyerő oroszok szerepeltek. Itt utóbbiaknak van még esélye a továbbjutásra, de ehhez az olimpiai bajnok Kínát kellene legyőzniük. Ha viszont a világbajnoki címvédő amerikaiak nyernek a mezőnyben egyedüliként veretlen olaszok ellen, akkor még ez sem segít a szbornaján. Ők ugyanis már csak az egy ponttal előttük álló amerikaiakat előzhetik meg, az olaszok és a kínaiak már biztosan folytatni fogják.

 

Az E-csoport állása: 1. Szerbia 7 győzelem/21 pont (22:3 szettarány), 2. Hollandia 7/21 (23:6), 3. Japán 7/21 (23:6), 4. Brazília 6/18 (20:9), 5. Németország 5/14 (16:12), 6. Dominikai Köztársaság 4/13 (14:12), 7. Puerto Rico 2/6 (7:18), 8. Mexikó 1/3 (5:21)

Az 9. forduló párosítása:
Mexikó – Puerto Rico
Németország – Dominikai Köztársaság
Hollandia – Szerbia
Japán – Brazília

Az F-csoport állása: 1. Olaszország 8/24 (24:2), 2. Kína 7/21 (22:4), 3. Egyesült Államok 7/19 (21:8), 4. Oroszország 6/18 (21:9), 5. Törökország 4/12 (12:14), 6. Thaiföld 3/11 (15:19), 7. Bulgária 3/8 (11:18), 8. Azerbajdzsán 2/6 (8:19)

Az 9. forduló párosítása:
Bulgária – Azerbajdzsán
Törökország – Thaiföld
Olaszország – Egyesült Államok
Kína – Oroszország

A mérkőzéseket az alábbi honlapon regisztrálva lehet megtekinteni (fizetős):
https://www.volleyballworld.tv/login