Befejezték pályafutásukat a Kötél-testvérek

Bár nem ikrek, sőt, két év van közöttük, ettől függetlenül nagyon sok párhuzam volt a Kötel-testvérek, Zsani és Dóri pályafutásában: mindketten Székesfehérváron kezdtek el röplabdázni, majd együtt kerültek Gödöllőre is, együtt lettek bajnokok a BSE-nél, légióskodtak együtt Franciaországban, nyertek Európa Ligát a válogatottal és szerepeltek Európa-bajnokságon, nagyjából együtt vonultak vissza a nemzeti csapattól, és most egyszerre fejezték be röplabdás pályafutásukat is.

 

Amíg azonban Zsanettnél – aki egy időben a válogatott csapatkapitánya is volt – ez utóbbi előre megtervezetten zajlott, addig ez Dóri esetében igencsak váratlanul jött.

„A tavalyi bajnokságban igazoltam az MTK-hoz, de már akkor jeleztem nekik, hogy terveim szerint ez lesz az utolsó idényem – mondta el ezzel kapcsolatban Kötél Zsanett. – Amikor véget ért a bajnokság, akkor tett még egy kísérletet a klub, hogy maradjak, de már nem éreztem azt, hogy folytatnom kellene és köszönettel, de visszautasítottam a lehetőséget. Igazából meg van már a röplabdán kívüli életem, egy amerikai cég magyarországi kirendeltségénél dolgozom, ahol a francia vevők kapcsolattartója vagyok, és most már teljesen erre szeretnék koncentrálni.”

Kötél Dóra már évek óta az UTE liberója, s a nyáron szerződést is hosszabbított a lila-fehérekkel. Ezek után teljesen váratlanul érkezett egy bejelentés a minap, amely az UTE honlapján jelent meg, s amelyet változatlan formában közlünk:

Kedves Szurkolók!

Sajnálatos, de egyben örömteli hírt kell bejelentenem csapatunk és a ti számotokra! Az elmúlt szezon második felére kiújultak térdproblémáim, így már a bronzéremért vívott meccseken is csak folyamatos orvosi segítséggel tudtam játszani. A szezon előtt bizakodtam, hogy a nyári pihenő jót tett a lábaimnak, és bírni fogják a terhelést, így örömmel hosszabbítottam meg a szerződésemet. Sajnálatosan a felkészülés kezdetén egyből rosszabbodott az állapotom, így arra jutottam, hogy befejezem az aktív pályafutásomat. Ez volt a kevésbé örömteli része a bejelentésemnek.

Természetesen a sérülésemet rendbe lehetne hozni, és vissza tudnék térni a pályára, de menet közben kiderült, hogy más teendőim is lesznek az elkövetkező időben, mivel már nem csak magamra kell vigyáznom a jövőben. Ez pedig az örömteli része a bejelentésemnek!

A klubtól, csapattól és tőletek nem kerülök ennek ellenére sem távol, mivel az UTE utánpótlás röplabda csapatainál fogok edzői feladatot ellátni. Bízom benne, hogy a sok év aktív röplabdás pályafutásom alatt szerzett tapasztalataimmal én is nagyban hozzá tudok majd járulni ahhoz, hogy a jövőben minél eredményesebb röplabdázók jöhessenek fel a felnőtt csapathoz. Ezúton is szeretném nektek megköszönni a sok támogatást, amit az elmúlt években kaptam tőletek!

Hajrá UTE!”

 

Kötél Zsanett 2010 és 2017 között (a tavalyi vb-selejtezőkön szerepelt utoljára) volt a válogatott feladója, s összesen 60 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, míg húga egy évvel korábban, 2009-ben debütált és tavaly a World Grand Prix-n aranyérmes csapatnak volt tagja utoljára. A liberó összesen 67 mérkőzésen játszott a válogatottban, mindketten tagjai voltak a 2015-ben Európa Ligát nyerő és ebben az évben Európa-bajnoki résztvevő csapatnak is.