Óriásit küzdött, de végül alulmaradt válogatottunk

Lejátszotta negyedik Európa-bajnoki selejtezőjét férfi röplabda-válogatottunk. A mieink az NKE-sportcsarnokban fogadták Ukrajnát, s nagyon közel álltak a pontszerzéshez is, végül azonban a vendégek 3:1-re nyertek. A csoport másik mérkőzésén Macedónia öt játszmában győzött Svájcban. Folytatás januárban.

 

MAGYARORSZÁG – UKRAJNA 1:3 (–26, –20, 19, –24)

Budapest, 1400 néző. V: Vudurisz (görög), Herbik (lengyel).

MAGYARORSZÁG: Pádár 20, Gergye 11, Nagy J. 8, Keen 4, Németh Sz. 9, Szabó A. 9. Csere: Deák, Pápai (liberók), Kaszap, Baróti, Bozóki. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.

UKRAJNA: Kljamar 10, Terjomenko 12, Didenko 2, Jerescsenko 18, Drozd 5, Vijetszkij 17. Csere: Fomin, Brova (liberó), Szemenjuk 6, Kovalcsuk 1, Tevkun 1, Sevcsenko. Szövetségi kapitány: Ugis Krastins.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 1:5, 7:6, 10:8, 10:12, 14:13, 15:16, 19:17, 22:23, 24:23, 26:27. II. játszma: 3:0, 4:4, 5:7, 10:9, 11:14, 12:18, 19:22, 19:24. III. játszma: 1:5, 7:7, 15:12, 21:14, 24:18. IV. játszma: 2:0, 5:9, 9:11, 9:13, 14:15, 17:17, 20:23, 23:24.

 

Rémálomszerűen kezdődött a találkozó a mieink számára, hiszen 5:1-es vendégvezetésnél Bogdan Tanasénak időt kellett kérnie, azonban gyorsan sikerült rendet tennie a fejekben, mert kisvártatva Keen Cameron parádés nyitássorozatával nem csak behozták a hátrányt, de meg is fordították az állást. Ezt követően fej fej mellett haladt a két csapat, köszönhetően annak, hogy a mieink alaposan megszerválták a vendégeket. A csaknem teltháznyi közönség pedig űzte-hajtotta a magyar csapatot, amely meg is hálálta ezt. Többnyire a mieink vezettek, a legrosszabbkor, 22:22 után fordítottak az ukránok. Szerencsére Pádár Krisztián bombájával sikerült egyenlíteni, majd egy vendég out után a mieinknek volt szettlabdája. Sajnos hármat is hárítottak, majd ők jutottak egyhez, amit viszont azonnak ki is használtak (26:28).

Nem estek kétségbe a mieink, és második szettet remekül kezdték. Sajnos a vendégek gyorsan behozták a lemaradást és fordítani is tudtak, mert egy kicsit elbizonytalanodott a támadójátékunk. Szerencsére ekkor ők is bele-belehibáztak és ezért nem tudtak elhúzni. A szett közepén viszont egyszer csak háromra nőtt a különbség és Bogdan Tanase időt is kért. Sajnos sem ez, sem a kettős csere nem használt, volt hat pont is a különbség, csak a végjátékban tudtak egy kicsit feljebb lopózni a mieink. Sajnos későn, így végül ezt a szettet is a vendégek húzták be (20:25).

Sajnos az ukránok ezután sem álltak le, és nagyon gyorsan elléptek 5:1-re. Szerencsére még időben sikerült váltani és Pádár szerváival sikerült is egyenlíteni, majd 12:12 után el is lépni. Ekkor született talán a találkozó leglátványosabb pontja, amikor a Pápai Péter által mentett labdát Gergye Roland másodikra, maga mögött játszotta az ukrán térfélre. Ez kissé demoralizáló is volt, nem csoda, hogy az ukrán kapitány időt kért. De az volt az igazi kegyelemdöfés, amikor Keen Cameron leblokkolta a legmagasabb ukrán játékost. Hét ponttal vezettek ekkor a mieink, s még egy kisebb hullámvölgy is belefért, így is magabiztosan nyerték a szettet a mieink (25:19).

Bár a negyedik felvonás első két pontját a mieink szerezték, Ezután gyorsan érkezett a válasz, s kisvártatva néggyel is vezettek. Sajnos ekkor sok szervát rontottunk, ők meg éppen ekkor javultak fel nyitásban. Így is sikerült feljönni kettőre, majd egy trükkös Baróti-szervával egyre is. Ekkor már a vendégek is sok nyitást rontottak, így sikerült egyenlíteni is. Sajnos megint a hajrában jött egy rövidzárlat és sorozatban három pontot is szereztek a vendégek. Hiába jöttek Pádár bődületes szervái, a végén így is az ukránoknak lett meccslabdája. A mieink ezt még hárították, de a következőt egy ásszal értékesítette az ellenfél (24:26).

Bogdan Tanase: – Több pillanatban jól játszottunk, de még mindig sok hibát követünk el. A nyáron több sérülés hátráltatott minket, és most is, Deák Márkot is amiatt kellett lecserélni, mert fájdalmat érzett a lábában. Ugyanakkor örülök, hogy a válogatott elkezdett közönséget vonzani a csarnokba. Amíg csak esélyünk van, küzdeni fogunk, és reméljük, hogy képesek leszünk hat pontot szerezni januárban. Azt mondtam a játékosaimnak, fel a fejjel, folytatjuk a harcot!

Ugis Krastins: – Nehéz meccs volt, ahogyan arra számítottunk. Mindkét csapat fáradt volt az utazásoktól, és a mérkőzés jelentősége kissé megbénított minket. Összességében nagyon büszke vagyok a csapatra, mert mindenki nagy szenvedéllyel játszott. A nagyszerű közönség miatt alig hallottuk egymást a pályán, mégis sikerült nyerni, ami szép teljesítmény. Megérdemeltük a győzelmet.

 

A csoport másik találkozóján Macedónia ugyan győzni tudott Svájcban, de ezúttal is öt játszmában, ami azt jelenti, hogy a csoport második helye továbbra is elérhető távolságban van, az más kérdés, hogy ez elég lehet-e az öt legjobb közé bekerülni. Erre azonban már csak januárban kapunk választ.

 

A csoport másik mérkőzésén:

Svájc – Macedónia 2:3 (–21, –19, 16, 23, –12)

A CSOPORT ÁLLÁSA 4 FORDULÓ UTÁN: 1. Ukrajna 4 győzelem/11 pont, 2. Macedónia 2/6, 3. Svájc 1/4, 4. MAGYARORSZÁG 1/3