A fiúknak még szurkolhatunk Siófokon

Pénteken a csoportmérkőzéseket bonyolították le a Siófokon zajló World Tour-versenyen. A nap párosa, magyar szempontból mindenképpen Hajós Artúr és Stréli Bence lett, akik japán ellenfelüket legyőzve már bejutottak a legjobb 12-be. Másik három férfi párosunk is kiharcolhatja még a továbbjutást szombat reggel, női versenyzőink azonban már elbúcsúztak.

 

Már csütörtökön sem unatkoztunk Siófokon, az 1 csillagos World Tour-verseny első napján, amikor a selejtezőket bonyolították le, pénteken viszont végképp beindult a nagyüzem a Nagystrandon. Kezdésként a nők játszották le az első csoportmeccset, a magyar strandröplabdázók pedig „elfoglalták” az egyes pályát, végig ott szerepeltek.

Az elsőként kiemelt Irina Mahno, Inna Mahno páros nem ismert kegyelmet, sima 2:0-s meccsen győzött a Papp Lujza, Tátrai Nikolett kettős ellen. Dénesi Brigitta és Győri Panna lengyel párostól kapott ki, míg Szabó Dorottya és Háfra Dominika az őket múlt héten Portorozban is legyőző, a tornát meg is nyerő szlovén Tjasa Jancar, Tjasa Kotnik párossal futott össze, és ezúttal sem sikerült felülírni az erőviszonyokat.

Nagyobb meglepetést jelentett, hogy a – legjobb hazai páros jogán – negyedik helyen kiemelt Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra kettős szorosabb, majd simább játszmában kapott ki a selejtezőből érkező, 13. pozícióban rangsorolt Jana Simancova, Magdalena Kovacikova szlovák párostól.

 

A nők első köre után a férfiak következtek, s itt sem telt el nyert magyar meccs nélkül a csoportkör első fordulója, hiszen a magyar bajnok Hajós Artúr, Stréli Bence kettős hátrányból fordítva győzött a hatodik kiemelt Nisimura Koicsi, Hatabe Junki páros ellen 2:1 (-19, 18, 13). Aki a pályát nézte, meg nem mondta volna, hogy Nisimura 45 (!) éves, de két fiatal a végén csak legyűrte.

„Nem volt rajtunk teher, hogy nem nyertek előttünk a magyarok, mindenkiben benne van a siker lehetősége – jegyezte meg Hajós Artúr. – Örülünk, hogy győztünk. Nekünk mindig örömjáték a strandröpi, az első meccs is az volt, a folytatás is az lesz. Bármi történik, élveznünk kell, és nem foglalkozni az eredménnyel, ha nyerünk, az csak plusz.”

„Nagyon rutinos japán ellen játszottunk, aki főleg pörgetett – vette át a szót Stréli Bence. – Artúr jól elhozta blokkban, magasan a vonalat, én meg befutottam a többit. Igyekszünk odatenni magunkat a folytatásban is, de nem fogunk elkeseredni, ha kikapunk, hiszen akkor a keresztjátékban lesz lehetőségünk a folytatásra.”

A többieknek viszont már nem ment ennyire jól a játék, mindannyian két játszmában kaptak ki. A Romain Di Giantommaso, Jérémy Silvestre első helyen rangsorolt francia duó nem hagyott esélyt a Jánossy Bálint, Takács Gergely kettősnek, míg a Bán Viktor, Rozgonyi Bálint és Benkő Balázs, Oláh Botond duónak egyaránt lengyel páros ellen nem ment. Szombaton még minden magyar pár játszik, Hajósék egy sikerrel a negyeddöntőbe, míg a többiek a legjobb 12 közé léphetnének.

Mint kiderült, Hajós és Stréli győzelme az egyetlen volt pénteken, hiszen a női párosok egyike sem tudott nyerni a 12-be kerülésért, ráadásul Papp Lujza súlyos vállsérülést is szenvedett a svédek elleni találkozó legvégén. Dénesi és Győri svájci, Háfra és Szabó dán ellenféllel szemben szenvedett kétjátszmás vereséget. Lutter és Szombathelyi valamelyest javított, hiszen legalább szettgyőzelemig eljutottak cseh riválisukkal szemben, a döntő játszmában azonban ők húzták a rövidebbet, így szombaton már csak a fiúknak szurkolhatunk. A találkozókat a laola1.tv közvetíti.

 

A szombati, magyar érdekeltségű program (1-es pálya):
9:00 Jánossy/Takács (16.) – Pribanic/Silic (horvát, 9.)
9:50 Bán/Rozgonyi (15.) – Mohajer/Tellnes (norvég, 10.)
10:40 Hajós/Stréli (11.) – Korycki/Chiniewicz (lengyel, 14.)
11:30 Oláh/Benkő (4.) – Pulkkinen/Piippo (finn, 12.)