Egységben az erő – cél az Eb!

dav

Szerdán, a Macedónia elleni találkozóval kezdődik férfi válogatottunk Eb-selejtező sorozata. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség a találkozó helyszínén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

 

A mieink Macedóniával, Svájccal és Ukrajnával szerepelnek egy csoportban, s augusztusban további három selejtezőre kerül még sor, míg a maradék kettőt januárban játsszák le. A 2019-es belga, francia, holland és szlovén közös rendezésű Eb-re a négy rendezőn kívül további nyolc csapat jutott ki a tavaly kontinenstorna helyezései alapján, s a többi csapat hét csoportba lett sorsolva, ahonnan csoportgyőztesek és az öt legjobb második jut tovább.

Bogdan Tanase, a magyar válogatott román szövetségi kapitánya elmondta, a tavaszi Európa Liga-felkészüléshez képest annyival biztatóbb a helyzet, hogy ezúttal volt öt hetük edzeni és felkészülni a sorozatra.
„Mindenkit csak dicsérni tudok, a fiúk nagyon profin csinálták végig az edzéseket, büszke vagyok rájuk” – nyilatkozta a szakember az MTI-nek.

Az ellenfelekkel kapcsolatban a szakember megjegyezte: Macedónia veszélyes rivális, ugyanis évek óta ugyanazok a játékosok alkotják válogatottjukat, így rutinos, összeszokott csapatként lépnek pályára. A svájci csapat nem lebecsülendő, de nem igazán meghatározó, míg az ukránoknak – akiktől tavaly kétszer is vereséget szenvedtünk – a hírek szerint idén gyengébb a kerete, de ezt majd az első két fordulóban amúgy is fel tudják mérni.

dav

A kerettel kapcsolatban emlékeztetett rá, májusban több kulcsember is hiányzott vagy nem volt megfelelő felkészültségi állapotban. Ellenben most a külföldön játszók közül a három ütőjátékos, Pádár Krisztián, Baróti Árpád és Gergye Roland is egészséges, és vállalták a selejtezőn való részvételt.

Csakúgy, mint a csapatkapitány Németh Szabolcs, a Kazincbarcika rutinos játékosa, aki a májusi Európa Ligában csak csapatvezetőként volt ott, de miután a tavaszi fiatalítás nem az elvárásoknak megfelelően alakult, ezért ő is vállalta most a szereplést.
„Nagyon céltudatosan készülünk, a korábbi éveknél sokkal egységesebbek vagyunk. Szeretnénk megragadni a lehetőséget, ott akarunk lenni a jövő évi Európa-bajnokságon.”

A magyar válogatott kerete: Baróti Árpád, Bozóki Bence, Dávid Csanád, Gebhardt Norbert, Gergye Roland, Németh Szabolcs, Pádár Krisztián (ütő), Deák Márk, Pápai Péter (liberók), Flachner Dániel, Nagy József, Szabó Alpár (centerek), Kaszap Tamás, Keen Cameron (feladók)

A magyar válogatott programja:
augusztus 15., szerda: Magyarország-Macedónia, Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnoka 17.45
augusztus 19., vasárnap: Svájc-Magyarország, Schönenwerd 17.45
augusztus 22. szerda: Ukrajna-Magyarország, Zaporizsje 18.00
augusztus 25., szombat: Magyarország-Ukrajna, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportcsarnoka 18.30
január 5/6., szombat/vasárnap: Magyarország-Svájc
január 9., szerda: Macedónia-Magyarország