Túl sok volt a hiba Guadalajarában

Lejátszotta első, Spanyolország elleni felkészülési mérkőzését az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő férfi röplabdaválogatottunk. Edzőmeccsről lévén szó, a két szövetségi kapitány abban egyezett meg, hogy öt szettet játszanak, legyen bármi is az eredmény. Sok babér nem termett a mieinknek az első találkozón, hiszen mindegyik játszmát a hazaiak nyerték, de most nem is ez volt a legfontosabb.

 

Ami házigazdáinkat illeti, ők ugyanúgy az augusztus végi Európa-bajnoki selejtezőkre készülnek, de 14 hellyel előzik meg válogatottunkat a kontinentális rangsorban, szóval egyértelműen ők voltak a találkozó favoritjai.

Ezeken a mérkőzéseken azonban nem is a győzelem a lényeg, hanem hogy a mieink mérkőzéskörülmények között gyakorolhassanak a macedónok, a svájciak és az ukránok elleni találkozóra. Bogdan Tanase így aztán a liberó Deák Márkon és Gergye Rolandon kívül minden játékosnak lehetőséget adott (csapatunk egyik sztárja, sérülése után nemrégiben csatlakozott csak a közös munkához, és a kapitány nem akart kockáztatni).

Válogatottunk a második szettben nyújtotta a legjobb teljesítményt, ekkor csak három ponttal kaptak ki. Az mindenesetre szembetűnő volt, hogy csapatunk nagyon sok nyitást, szám szerint 28-at rontott, ezzel szemben mindössze négy ászt ért el. A támadások hatékonysága is mindössze 40 százalékos volt, s összesen négy pontot érő blokkjuk volt, a spanyolok 13-jával szemben. Folytatás holnap este ugyancsak Guadalajarában.

 

SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5:0 (17, 22, 16, 17, 16)

SPANYOLORSZÁG: Vigil 7, Trinidad 7, Del Carmen 5, J. Fernandez 2, Villena 16, Rodriguez 8. Csere: Gamiz, P. Fernandez (liberók), Gimeno 3, De Amo, Iribarne 5, Fornes 6, Ruiz 7, Bugallo 5, Gonzalez 4, Ramon 3. Szövetségi kapitány: Fernando Munoz.

MAGYARORSZÁG: Dávid Cs. 13, Szabó A. 5, Pádár 8. Németh Sz. 6, Nagy J. 8, Keen 1. Csere: Pápai (liberó), Baróti 5, Kaszap, Gebhardt N. 2, Bozóki 2, Flachner. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:4, 16:10, 21:12. 2. játszma: 8:3, 16:10, 21:19. 3. játszma: 8:5, 16:9, 21:12. 4. játszma: 8:6, 16:12, 21:15. 5. játszma: 8:4, 16:10, 21:13.

Bogdan Tanase: – Ebben a formációban most léptünk pályára először, de sajnos még így is van hiányzó, akit be kell építeni majd a csapatba a jövő héten. Ez a mérkőzés rámutatott arra, amit az első selejtezőig ki kell javítani. Voltak taktika feladatok, amiket már a macedón meccsre gyakoroltunk, és nem feltétlenül feküdt a spanyolok ellen. Az eredmény nem a legjobb, de amiért jöttünk, azt megkaptuk: hogy hol kell még csiszolni. Nagyon hálásak vagyunk a szövetségnek, hogy megteremtette a lehetőségét ezeknek a mérkőzéseknek.