Elhunyt Vad Dezső

Hosszan tartó betegség után, 89 esztendősen elhunyt Vad Dezső, egykori kiváló röplabdázó, teniszező, Aranytollal kitüntetett sportújságíró, a Magyar Rádió, az MTI és a Nemzeti Sport (Népsport) egykori munkatársa, rovatvezetője, lapszerkesztője, a MOB volt sajtófőnöke.

 

1929-ben született, s már 18 évesen, 1947-ben pályára lépett a férfi röplabda válogatott első hazai mérkőzésén, Csehszlovákia ellen. Azonban ezt követően inkább a teniszt választotta, ahol az ifik között ranglistavezető is volt, legnagyobb sikereként pedig 1948-ban, Wimbledonban, az angol nyílt teniszbajnokság ifjúsági versenyének döntőjébe jutott, három évvel később pedig a nyári egyetemi világbajnokságon lett aranyérmes Berlinben.

Később sportújságíró lett, a Népsport rovatvezetőjeként, szerkesztőjeként dolgozott, azt megelőzően pedig a rádió és az MTI is munkatársai között tudhatta. A rendszerváltást követően aztán 1992-től 2004-ig a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnökeke, sajtóattaséja lett, a MOB kiadványainak, könyveinek szerzője, társszerzője, a MOB honlapjának szerkesztője volt. Munkásságát Aranytollal, MOB Érdeméremmel (2001) és Médiadíjjal (1997) jutalmazták.