Visszavágtunk a birodalomnak – továbbjutottak a fiúk a vb-n!

Az életben maradás volt a tét csütörtökön a mieink számára a kínai Nancsingban zajló U19-es strandröplabda világbajnokságon. Hajós Artúrnak és Stréli Bencének ehhez óriási bravúrra volt szüksége, hiszen a csoport élén álló angol Bello-testvéreket kellet legyőzniük – de sikerült.

 

Amint azt korábban írtuk, a spanyol származású, de a brit „birodalmat” képviselő Javier és Joaquin Bello nem voltak ismeretlenek a mieink számára, hiszen egy hónappal korábban, a badeni ifjúsági olimpia selejtezőjén kétszer is megmérkőztek velük, de mindkétszer az ellenfél győzött. Azóta azonban eltelt egy hónap, a magyar fiúk megnyerték életük első országos bajnoki fordulójukat, most is remekeltek és kétszer is 17-re győzték le az így a csoportelsőséget elbukó briteket, ezzel jobb pontarányuknak köszönhetően kiharcolva a továbbjutást, kiejtve az amerikaiakat.

Már a folytatás is meg van: pénteken, magyar idő szerint 3:45-től az osztrák Laurenz Leitner és Theo Reiter lesz a mieink ellenfele a legjobb 16 közé kerülésért. Ha ezt is sikerrel veszik, akkor 10:30-tól az orosz Guszev Susztrov párossal találkoznak a 8 közé jutásért. A fiúk számára még annak is jelentősége van, hogy az olimpiai selejtezők előttük végzett párosok közül az oroszok és a britek is versenyben vannak még, a hollandok és a csehek kiestek (utóbbiakat éppen a mieink búcsúztatták), a svédek pedig nem is neveztek. Ha az előbbi kettőből valamelyik, vagy netán a mieink nyerik a vb-t, akkor egyúttal az argentínai ifjúsági olimpia kvótája is az ölükbe pottyan.

Orbán Orsira és Tátrai Nikire két mérkőzés is várt csütörtökön: előbb az argentinokkal játszottak, akiktől két sima játszmában vereséget szenvedtek (12, 4), az eredmény azonban inkább annak szólt, hogy a lányok a mindent eldöntő kazahok elleni mérkőzésre spórolták az energiájukat, akik két forduló után ugyancsak két vereséggel álltak, azaz az utolsó párharc győztese jutott még tovább a csoportból. Sajnos így sem sikerült a bravúr.

Az első játszmát a kazahok kezdték jobban, 7:3-nál kicsit meg is ijedtünk, a lányok azonban sorozatban elért négy ponttal egyenlítettek és innentől kezdve fej fej mellett haladtak a párosok. Először 15:15 után vezettek a mieink, de akkor mindjárt kettővel is, ami után időt is kért az ellenfél. A húzás bejött nekik, mert sorozatban öt pontot szereztek és végül 21:19-re nyertek. A második szettben a mieink húztak el 3:0-ra, de sajnos nem tartott sokáig az előny, 7:6-ra már a kazahok vezettek, a technikai szünet után pedig meg is léptek (10:14), ezt a hátrányt aztán már nem is sikerült ledolgozniuk (16:21). Így a lányok számára befejeződött a világbajnokság, de az alkalmi páros a főtáblára kerülés kiharcolásáért is minden elismerést megérdemel.