Milliárdos fejlesztések a Békéscsabai Röplabda Akadémiánál

Milliárdos fejlesztésekről számoltak be Békéscsaba és a helyi röplabda akadémia vezetői szerdai, békéscsabai sajtótájékoztatójukon – áll az MTI tudósításában.

 

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere (független) elmondta, hogy a város a magyarországi női röplabdázás fellegvárának számít, ezért is sikerült az önkormányzatnak a kormánnyal és személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel két évvel ezelőtt megállapodni az akadémia létrehozásáról és az infrastrukturális háttér megteremtéséről.

Azóta, a Modern Városok Programja (MVP) keretében immár gyakorlatilag el is készült az első beruházás, amelynek során 50 millió forintból megújult a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának sportcsarnoka, ami a különleges padlóburkolat és megvilágítás segítségével immár biztos otthona lesz az akadémia utánpótlás nevelésnek. A megújult csarnok ugyanakkor szolgálja a szakgimnázium diákjainak is a sportolási lehetőségét.

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda SE elnöke ehhez hozzátette, hogy a tornacsarnok fejlesztése nem fog leállni, a későbbiekben megújulhatnak az öltözők és a külső környezete is. Mint mondta, a klub és az akadémia célja, hogy olyan körülményeket teremtsenek a röplabdázók és a utánpótlásban „pallérozódó” fiatalok számára, amelyek már működnek Európa legfejlettebb röplabda kultúrájú országaiban.

Szarvas Péter, az MTI érdeklődésére szólt a várható további fejlesztésekről is. Folyik a tervezés a Városi Sportcsarnok felújításával kapcsolatban – mondta. Várakozása szerint néhány hónapon belül megkezdődhet a csarnok, összesen 735 millió forintba kerülő felújítás is. Ennek keretében új burkolatot kaphat a küzdőtér, de tovább korszerűsítik az öltözőket és a már meglévő szálláshelyeket is. A beruházás átadására a következő esztendő nyarának végén kerülhet sor.

Baran Ádám pedig arról számolt be, hogy a kormány 2017. december 27-ei határozata alapján számítanak a megítélt 1.87 milliárd forintos támogatásra is. Mint mondta, a Magyar Röplabda Szövetséggel együttműködve ebből a forrásból épülhet például a BSZC központjában egy új, összesen három szabványos méretű röplabda pályát befogadó munkacsarnok. Az új csarnok, hasonlóan a Vásárhelyi iskolához egy másik, szinten a BSZC-hez tartozó diákok sportolását is szolgálni fogja.

Szarvas Péter végezetül szólt arról is, hogy a MVP kertében továbbra is napirenden van egy új sportcsarnok építése a meglévő mellé, valamint egy fedett sportuszoda kialakítása szintén az adott területen, de a tervek között szerepel a közeli főiskola tornacsarnokának a felújítása is.

Az önkormányzat tervei szerit 4-5 év alatt Békéscsaba egy igazi sportvárossá alakulhat át, ahol egy 3-400 méter sugarú kör mentén rengeteg sportlétesítmény fogja szolgálni az egyéni és csapatsportokat. A polgármester várakozásai szerint a fejlesztések egyszerre szolgálják a város hírnevének az emelését, de számít a kiépült infrastruktúra miatt a sportturizmusból és az edzőtáboroztatásból származó bevételekre is. Békéscsaba akár egy „kis Tata is lehet” – mondta egyebek mellett szarvas Péter.