Rekordszámú, nyolc magyar csapat is az európai klubkupákban

Pénteken tartották meg az európai klubkupák sorsolását. Rekordszámú, összesen magyar nyolc klub révén leszünk érdekeltek a három sorozatban, s hosszú idő után a férfi és a női Bajnokok Ligájában is lesz magyar induló.

 

A nőknél a bajnok Linamar-BRSE megint alaposan belehúzott a BL-ben, hiszen a továbbjutás a lengyel szuperkupa-győztes ellen bravúrnak számítana. A Budowlani Lodz személyében a magas röplabdakultúrával rendelkező Lengyelország egyik kirakatcsapatát sorsolták a BRSE mellé.

Az együttesnek veretes múltja van hazája pontvadászatában, valamint nemzetközi porondon is. A 2017/2018-as idényben megnyerték a lengyel kupát és szuperkupát, a bajnokságban pedig a 3. helyen végeztek. A csabaiak itthon kezdik a párharcot, várhatóan október 24-én, míg a visszavágót egy hétre rá rendezik idegenben.

A CEV Kupában érdekelt egyetlen magyar csapat, a bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Fatum Nyíregyháza ellenfele a svájci bajnokság bronzérmese, a Dudingen együttese lesz a november végén, illetve december elején esedékes első fordulóban.

A Challenge Kupában a nemzetközi porondra hat év után visszatérő, bajnoki bronzérmes UTE-nak nem kell az első körben pályára lépnie, így először november 27-29. illetve december 4. és 6. között játszanak nemzetközi mérkőzést. A lilák idegenben kezdenek a belga Interfreight Antwerp Ladies és a Finn Kuusamon Pallo-Karhut Lentopallo győztese ellen.

A jászberényiek most debütálnak majd a nemzetközi porondon, s első ellenfelük a MEVZA-ligából ismerős szlovákiai Slavia Bratislava lesz. A bajnokságban ezüstérmes fővárosi csapat, amely a Közép-Európai Ligában csak a kilencedik helyig jutott, várhatóan november 6-8. között látogat majd Jászberénybe.

A Vasas is szabadkártyát kapott a sorozatban, nekik a szlovén bronzérmes Formula Formis Rogoza lesz az első ellenfelük november 6-8. között idegenben, illetve 13-15. között Budapesten.

 

A férfiaknál a magyar bajnok VRC Kazincbarcika ellenfele a görög sztárcsapat, a PAOK Szaloniki lesz a Bajnokok Ligájában. A görög bajnokság második helyezettje az előző években rendre elindult a BL-ben, kétszer a csoportkörben is érdekelt volt. Keretét főleg görög válogatott röplabdázók alkotják, de nemzetközileg jegyzett légiósokat is foglalkoztat.

A Challenge Kupában érdekelt két férficsapatunknak egyaránt osztrák ellenfele lesz: A bajnoki döntős Fino Kaposvár a negyedik UVC Grazzal, a Pénzügyőr pedig az ötödik Wörther-See-Löwen Klagenfurttal néz majd farkasszemet novemberben.