Június végéig várják a nevezéseket az Eötvös Kupára

Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb nemzetközi hatókörű, évente visszatérő sportrendezvénye az Eötvös Kupa nemzetközi röplabdatorna.

 

A kezdetektől mostanáig összesen 5 földrész 46 országból vettek részt játékosok a versenyen. 2017-ben a szervezők nagy álma vált valóra, hiszen Ausztrália és Óceánia képviseletében először fogadhattak küldöttséget. Vanuatu Röplabda Szövetségének elnöke Debbie Masauvakalo személyesen látogatott el a versenyre. Ő volt a tavalyi Eötvös Kupa szakmai fórumának előadója, Vanuatu röplabdázásának kialakulásáról, fejlődéséről beszélt és vetített nagyon érdekes videofilmet. Elnök asszonnyal érkezett két válogatott strandröplabdázó, Loti Joe és Sherysyn Toko, akik megnyerték a strandröplabda verseny U20-as kategóriáját, a felnőtt kategóriában pedig bronzérmesek lettek.

A torna jelentőségét az is mutatja, hogy az idei torna fővédnökségét elvállalta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony és dr. Papp László, Debrecen polgármestere is. A verseny védnökei között a csoporthelyszíneknek otthont adó városok polgármestereit is megtaláljuk.

A verseny idén augusztus 18-án strandröplabdával kezdődik. Ekkor a hölgyek Hajdúnánáson hat kategóriában, az urak pedig Hajdúböszörményben három kategóriában játszanak. Új kezdeményezésként augusztus 19-én a vegyes párosok is lesz Eötvös Kupa Hajdúnánáson. A jelentkezett párosok nevei és képei a http://eotvoscup.fw.hu honlapon láthatók. A szervezők a magyar játékosokon kívül strandröplabda párosokat várnak többek között Bulgáriából, Finnországból, Macedóniából, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Szlovákiából, Tanzániából és ismét jönnek a tavalyelőtt nagy népszerűségnek örvendő kenyai válogatott strandröplabdások is.

A verseny teremröplabda részét 2018. augusztus 21-23. között rendezik. Az elmúlt években több korosztályos válogatott is részt vett a tornán, a hazaiakon kívül például Belgiumból, Chiléből, Grúziából, Izraelből, Katarból, Kazahsztánból, Romániából, Svájcból, Tajvanról, Tunéziából. A válogatottakon kívül neves klubcsapatok is érkeztek pl. az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Finnországból, Kínából, Dániából, Észtországból, Hollandiából, Lettországból, stb.

A tervek szerint idén több visszatérő vendég is szerepelni fog a kupán. Debrecen finnországi testvérvárosából, Jyväskylä-ből sokadszor érkeznek csapatok, de ezúttal más testvérvárosok játékosaira is számítanak. Érdekesség, hogy a kassai TJ Sokol Gymnázium Trebisovska idén már a tizenötödik alkalommal nevezett az Eötvös Kupára.

A szervezők a szabad helyekre még várják a teremröplabda csapatok és a strandröplabda párosok jelentkezését. Az információk a verseny honlapján találhatók: http://eotvoscup.fw.hu