Női EL: szülinapi ajándék lenne a horvátok elleni siker

A férfiak albánok elleni mérkőzése után női válogatottunk is pályára lép majd Horvátország ellen, 18:30-tól, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában.

 

A mieinknél egyetlen változás van a franciák elleni győztes csapat névsorához képest: a szerencsére nem túl súlyos sérülést szenvedő Tálas Zsuzsanna még pihentetni fogja a bokáját, így a helyére Bagyinka Fanni kerül majd a keretbe.

A mérkőzés napján ünnepli születésnapját Bokorné Liliom Rita, a válogatott korábbi csapatkapitánya, aki sérülése miatt ugyan nem lehet ott a pályán, ám így is csapatmenedzserként tevékenykedik a válogatott mellett.

A magyar válogatott kerete: Bagyinka Fanni (feladó, Hungast-Haladás), Bleicher Réka (feladó, UTE), Dékány Bernadett (ütő, Trentino Rosa), Lékó Lilla (liberó, Jászberény), Molcsányi Rita (liberó, Linamar-BRSE), Nagy Eszter (center, Linamar-BRSE), Németh Anett (ütő, Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (center, Linamar-BRSE), Pintér Andrea (center, Jászberény), Sándor Renáta (ütő, Allianz MTV Stuttgart), Szakmáry Gréta (ütő, SSC Palmberg Schwerin), Szedmák Réka (ütő, Linamar-BRSE), Szűcs Kinga (ütő, UTE), Villám Lilla (ütő, Fatum-Nyíregyháza). Szövetségi kapitány: Jan De Brandt, másodedző: Jókay Zoltán, Nacsa Gábor, Tóth Gábor.

Mivel Horvátország önállósága mindössze negyed évszázadra nyúlik vissza, ezért a két válogatott közös történelme mindössze hat találkozót ölel fel. Ennek felét még 1997-ben játszották, s érdekes módon a két Horvátországban lejátszott találkozót a magyar, Szombathelyen viszont a horvát csapat győzött. Ez az időszak azért érdekes, mert déli szomszédjaink éppen ebben az időszakban élték fénykorukat, hiszen 1995 és 1999 között sorozatban háromszor voltak ezüstérmesek az Európa-bajnokságon, 1998-ban világbajnoki hatodik, két évvel később pedig olimpiai hetedik helyen végeztek.

Ezután tizenkét éves szünet következett, mert ebben az időszakban nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Érdekesség, hogy a második három találkozó a legutóbbi három világbajnokság selejtezői voltak, s mindhárom alkalommal Horvátországban mérték össze erejüket. 2009-ben és 2014-ben is 3:0-ra nyertek a házigazdák, s a világbajnokságra is kijutottak. Tavaly azonban változott a helyzet, miután Alberto Salomoni irányításával a mieink óriási csatában, az ötödik játszmában tudtak győzni 3:2-re, Eszéken. Ez a vereség a horvátok továbbjutásába került, sőt a mieink meg is előzték őket a selejtezőcsoportban.

2017.06.02 3:2 Eszék (vb-selejtező)
2014.01.03 0:3 Rovinj (vb-selejtező)
2009.05.15 0:3 Split (vb-selejtező)
1997.09.05 0:3 Szombathely
1997.06.08 3:1 Dubrovnik
1997.06.07 3:0 Capljina

6 mérkőzés, 3 magyar győzelem, 3 horvát győzelem
3 tétmérkőzés, 1 magyar győzelem, 2 horvát győzelem

A két válogatott tavalyi meccsének résztvevői közül a mieinknél négy, a horvátoknál nyolc játékos tagja a mostani kereteknek is, viszont azóta mindkét csapatnál új a szövetségi kapitány.

A vb-selejtező csoportból egyik válogatott sem jutott tovább, az Európa-bajnokságon azonban mindkettő ott volt. A mieink, csoportjukban a negyedik helyen végezve a 15. helyen zártak. A horvátok a grúzokat megelőzve csoportharmadikak lettek, azonban a nyolc közé kerülésért simán kikaptak a hollandoktól és végül a 11. helyen végeztek.

A horvát csapat első Európa Liga-mérkőzésén 3:0-ra legyőzte Finnországot, azonban az északiak alaposan megszorongatták vendéglátójukat.

A csoport állása: 1. Magyarország 3 pont (3:0, 75:55), 2. Horvátország 3 (3:0, 76:64), 3. Finnország 0 (0:3, 64:76), 4. Franciaország 0 (0:3, 55:75)

A horvát válogatott kerete: Bozicevic, Nikolina (liberó, Marina Kastela), Brcic, Bernarda (feladó, Calcit Kamnik), Dumancic, Beta (center, SSC Palmberg Schwerin), Fabris, Samanta (átló, Conegliano), Jaksetic, Vedrana (feladó, Cannes), Jerkov, Mia (ütő, Fenerbahce), Kulic, Dinka (ütő, Mladost Zagreb), Popovic-Gamma, Sajna (átló, Samsun Anakent), Prokopic, Ivana (center, Il Bistone), Sain, Rene (liberó, Olomouc), Samadan, Martina (center, Mladost Zagreb), Vukic, Elena (ütő, klub nélkül). Szövetségi kapitány: Igor Lovrinov, másodedző: Emil Baltic.