Női EL: parádés győzelem a franciák ellen

Magabiztos győzelemmel kezdte női válogatottunk az Európa Ligát, miután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában, a bemelegítésnél megsérülő Tálas Zsuzsanna nélkül is három játszmában legyőzte Franciaországot.

 

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:0 (16, 19, 20)

Budapest, Közszolgálati Egyetem, 1000 néző. V: Grieder (svájci), Halász T. (magyar)

MAGYARORSZÁG: Bleicher 4, Sándor 10, Nagy E. 6, Szedmák 14, Szakmáry 9, Pekárik 9. Csere: Molcsányi (liberó), Szűcs. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

FRANCIAORSZÁG: Amalric, Fidon 10, Elouga 3, Oliveira-Souza 10, Jeanpierre 3, Martin 2. Csere: Giardino (liberó), Salbot 6, Stojilkovic, Dahoue, Ndoye 2, Garcia 1, Sylves 1, Bermnard. Szövetségi kapitány: Félix André.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 1:3, 6:5, 10:6, 13:8, 16:10, 17:13, 24:16. II. játszma: 6:2, 7:6, 12:7, 15:13, 19:15, 19:19, 24:19. III. játszma: 5:0, 9:2, 14:5, 14:10, 18:17, 24:19.

 

Még el sem kezdődött a meccs, már érkezett egy rossz hír: a bemelegítésnél kifordult Tálas Zsuzsanna bokája, így a feladóra nem is számíthatott Jan De Brandt a mérkőzésen, ráadásul rajta kívül csak Bleicher Réka szerepelt még ezen a poszton.

Mindezek ellenére remek hangulatban kezdődött a találkozó, s bár a meccs elején 3:1-re a franciák vezettek, a mieink gyorsan egyenlítettek, 6:6 után pedig Bleicher nyitássorozatával és Szedmák Réka remekbe szabott pontjaival és Pekárik Eszter blokkjaival sikerült is meglógni négy ponttal. Az előny ezt követően sem apadt, s végül nyolc szettlabdája is volt a mieinknek, de már az elsőt outra ütötték a franciák (25:16).

A második játszmában ott folytatták a mieink, ahol az elsőben abbahagyták: a franciák valószínűleg nem készültek külön a 17. születésnapját majd szeptemberben ünneplő Szedmák Rékából, aki három pontot is szerzett a mieink hatjából (összesen már kilencnél járt a meccsen), míg a franciák ekkor még csak kettőnél tartottak. Ekkor ugyan jött egy hullámvölgy, ami után egyre zárkózott az ellenfél, de ezután pillanatokon belül megint sikerült öttel megugrani. 16:14-es állásnál a franciáknál rossz játékos szervált, így kaptunk egy ajándék pontot is, igaz, mire ez tisztázódott, eltelt néhány perc. Azonban ezek után is egyenlíteni tudtak a franciák, szerencsére azonban időben magához tért a csapat és sorozatban hat pontot elérve ezt a szettet is megnyerte (25:19).

A harmadik játszma Sándor Renáta szervasorozatával kezdődött, s meg sem álltak a mieink 5:0-ig (azaz sorozatban 11-szer voltak eredményesek a mieink). A francia csapat ekkor teljesen szétesett, a mieink tetszés szerint érték el a pontokat. Kilencpontos előnynél került kisebb gödörbe a csapat, miután a különbség négyre apadt. Sajnos ekkor mintha fejben fáradt volna el a csapat, mert már volt egy is a különbség, de Szakmáry Gréta a legjobbkor sózott kétszer is oda, majd Sándor Renáta is duplázott, így megint megnyugtató lett a különbség, sőt öt mérkőzéslabdája lett a mieinknek, s a meccs végére egy hosszú francia szerva tett pontot (25:20).

 

Jan De Brandt: – Az élet úgy hozta, hogy az utolsó pillanatban kellett változtatnom a csapaton, de Bleicher Réka remekül megoldotta a feladatát egyedül is. Rajta kívül még Szedmák Réka és Szakmáry Gréta nyújtott kiemelkedőt, s annak is nagyon örülök, hogy amikor a második és a harmadik játszmában szoros volt az állás, akkor mindkétszer mi jöttünk ki jobban ebből, ami nagy lelki erőt mutat. Azt hiszem sínre tettük a mozdonyt…