Egy nagy családdá formálódtak a békéscsabai bajnokcsapat tagjai

Az immár ötszörös bajnok Linamar Békéscsaba női röplabdacsapatának vezetőedzője, Kormos Mihály és segítője, Leiszt Máté volt a vendége az M4 Sport televíziós csatorna Sport7fő című műsorának. A két kiváló szakember az aranyéremig vezető útról, a kitűnő csabai közösségről és a jövőről is szót ejtett a beszélgetés során.

A BRSE együttese a Magyar Kupa-döntő elvesztése után új lendületet vett, és végül megvédte magyar bajnoki címét a rivális Fatum Nyíregyháza gárdája ellen. A finálé több emlékezetes összecsapást is hozott, és a csabaiak a szabolcsi megyeszékhelyen hódították el újabb elsőségüket. Az elmúlt két évhez képest nehezebb dolga volt a társaságnak, és ez talán még tovább növeli a siker értékét.

„Emelkedett a magyar bajnokság színvonala, nagyon jó játékosok érkeztek a többi csapathoz is – fogalmazott Kormos Mihály vezetőedző. – Az elmúlt két évben egy nagyon jól dolgozó, kiemelkedő képességű csapatunk volt, amelynek vezéregyéniségei tavaly nyáron eligazoltak külföldre, így Békéscsabán egy új együttest kellett építeni, ami nem könnyű feladat. A kupadöntő elvesztése után mélyponton volt a társaság, kondicionálisan és mentálisan is rendbe kellett tenni a lányokat. A közös munka eredményeként a játékosok egymásért is sokkal jobban küzdöttek, ami a döntőben, szinte minden labdamenet során látszott.”

A csabaiak az elmúlt évadban is rengeteg mérkőzést játszottak, és nem csak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is helytálltak. A Közép-európai Liga első helyét ráadásul hazai környezetben védték meg.

„A szezonkezdet és a kupadöntő között eltelt időszakban sok mérkőzést vívtunk, sokat utaztunk, és nem maradt idő menet közben az erőnlét további fejlesztésére, kicsit elfogyott a csapat – árulta el Leiszt Máté. – A folytatásban olyan elemeket tettünk bele az edzésmunkába, ami fejlesztette a játékosok robbanékonyságát, összességében pedig még jobban kitoltuk az állóképességüket. A bajnoki elődöntő és a döntő közötti három hétben nagyon kemény munkát végeztek a lányok, le a kalappal előttük. A kemény szezon közben egy nagy családdá formálódott a csapat: a lányok nagyon tudtak küzdeni egymásért, és azok is átérezték, mennyire fontos, hogy elérjük a célunkat, akik a cseresorban álltak, vagy éppen sérüléssel, betegséggel bajlódtak.”

Kormos Mihály a jövővel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy hivatalosan két hónapra szólt a megállapodása a vezetőedzői posztról, és ezen a héten beszél majd a folytatásról Baran Ádám klubelnökkel. A szakember a Békéscsabai Röplabda Akadémia vezetője, és egy olyan komoly, nagyívű projekt, ami a békéscsabai és talán az egész magyar röplabda jövőjét jelenti, így mindenképpen tisztességesen és eredményesen végig kell vinni. Végleges válasz a jövő héten várható. A csabai vágyak között nem csak a bajnoki címek és a Magyar Kupa-sikerek kapnak helyet, hanem a nemzetközi előrelépés is. Ehhez nem csak egy szerencsésebb sorsolás szükségeltetik, hanem egy olyan költségvetés, amely biztosítja, hogy még jobb játékosok igazoljanak ebbe az együttesbe.