Szakmáry Gréta: „Remélem ismét sokan szurkolnak majd nekünk”

Fantasztikusan sikerült az első szezonja légiósként Szakmáry Grétának, aki a Schwerin csapatával német bajnok és Szuperkupa-győztes lett, a CEV Kupában pedig az elődöntőig menetelt. A magyar válogatott ütője honlapunknak elmondta: a nemzeti csapatban is szeretne minél jobban teljesíteni, s bízik benne, hogy nagy érdeklődés övezi majd a közelgő Európa Liga-mérkőzéseiket.

Ahová Szakmáry Gréta igazol, az a csapat mindig bajnok lesz a szezon végére?  

Azért ezt így nagy bátorság lenne kijelenteni (mosolyog – a szerk.), mindenesetre hatalmas öröm számomra, hogy ismét bajnoki aranyérmet szereztem, ezúttal Németországban. Ez a cím nagyon fontos mérföldköve a pályafutásomnak. Egy rendkívül hosszú klubszezonon vagyunk túl, de megérte ennyit dolgozni az edzéseken, harcolni a mérkőzéseken, amit az eredmények is mutatnak. Nem volt ez egy hullámvölgyektől mentes év, de végül minden nagyszerűen alakult, hisz sikerült három meccs alatt elhódítani az aranyérmet a bajnoki döntőben.

Mivel másabb ez a bajnoki cím, mint a Magyarországon megszerzettek?

Annyiban mindenképp, hogy ez volt az első külföldi szezonom, de nem szeretnék különbséget tenni a mostani és a korábbi aranyérmek között, hisz ugyancsak fontos szerepet töltenek be az életemben a Békéscsabával és Nyíregyházával elért eredmények.

Húzóember vagy a csapatodban, a társak bátran bevesznek a játékba. Egy magyar játékosnak hogy sikerült mindezt kivívnia rögtön az első külföldi szezonjában?  

A kezdőből szinte mindegyik csapattársam német válogatott. Minden edzésen, meccsen bizonyítani akartam, megmutatni, hogy nem véletlenül igazoltak le. Kőkeményen dolgoztam, hónapról-hónapra jobb akartam lenni, s végül az elődöntőben, majd a döntőben sikerült is a lehető legtöbbet kihozni magamból. A német bajnokságban sokkal gyorsabb a játék, mint a magyarban, de összességében hamar megszoktam a tempót, a beilleszkedéssel pedig nem voltak különösebb gondok, sokat segített ebben, hogy rögtön az elején megnyertük a Szuperkupát.

Visszatérve a Stuttgart elleni döntőre: három mérkőzés alatt eldőlt a párharc. Ennyire kiemelkedik most a Schwerin a német mezőnyből?

Valóban úgy lettünk bajnokok, hogy a döntőben nem vesztettünk meccset, de a német bajnokságban szerintem több csapat is azonos játékerőt képvisel. Nagyon magas a színvonal, az alapszakaszban például csak a harmadik helyen zártunk, a Stuttgart volt az első, a Drezda pedig a második. Annyira kiegyenlített bajnokság, hogy lehetetlen a szezon elején pontosan megtippelni, ki is nyer majd. A Drezda elleni győztes elődöntő óriási erőt adott nekünk a döntőre. A Stuttgart elleni finálét idegenben kezdtük, és drámai körülmények között 3-2-re nyertünk, az ötödik játszmában 12-9-ről fordítottunk, elvettük a pályaelőnyt, s innen már éreztük, meg tudjuk csinálni… Ezen a meccsen, az elsőn, én lettem az MVP, a legértékesebb játékos, ez külön öröm volt számomra.

A Schwerinnel a nemzetközi Kupában is jól teljesítettetek, a következő szezonban mi a cél?

Örömmel mondhatom, hogy maradok Schwerinben, aláírtam a szerződésem, köszönet ezért a Schwerin csapatának, vezetőségének és a menedzseremnek. Ez egy újabb lépcsőfok lesz számomra. Szeretnék Német Kupa-győztes is lenni, valamint a CEV Kupában döntőt játszani, idén a legjobb négyig jutottunk a nemzetközi sorozatban, ami azért bravúrnak számít, világsztárok ellen játszhattam. Izgatottan várom a következő szezont. Továbbra is az a célom, hogy feljebb és feljebb lépjek, még tovább fejlődjek…

Következnek a válogatott mérkőzések. Milyen céllal érkeztél a csapatba, mit várhatunk tőletek az Európa Ligában?

Nagyon örülök, hogy egy ismert szakember tért vissza hozzánk Jan De Brandt személyében. A 2019-es, részben hazai rendezésű Európa bajnokságra is figyelve idén is a megfelelő komolysággal készülünk, igyekszünk egy még erősebb, ütőképesebb csapattá formálódni az Európa Liga-sorozat alatt. Vártam már, hogy újra a válogatottnál legyek, a régi társakkal találkozhassak, s örülök a fiatal játékosok érkezésének is, remélem szép sikereket érünk el együtt! Továbbá bízom benne, hogy az Európa Liga-mérkőzések során hazai pályán ugyanolyan jó hangulatot teremtenek majd a magyar szurkolók, mint tették azt a korábban is! Várunk mindenkit szeretettel, remélem sokan eljönnek majd, mi pedig igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni!

A válogatottak hazai felkészülési és Európa Liga-mérkőzései:
05.15, 18:00 Magyarország–Izrael, Szigetszentmiklós (női felkészülési)
05.16, 18:00 Magyarország–Izrael, Budapest, Közszolgálati Egyetem (női felkészülési)
05.20., 18:30 Magyarország–Franciaország, Budapest, Közszolgálati Egyetem (női EL)
05.23., 16:00 Magyarország–Albánia, Budapest, Közszolgálati Egyetem (férfi EL)
05.23., 18:30 Magyarország–Horvátország, Budapest, Közszolgálati Egyetem (női EL)
05.30., 18:30 Magyarország–Horvátország, Kazincbarcika (férfi EL)
06.06., 16:00 Magyarország–Fehéroroszország, Érd (férfi EL)
06.06., 18:30 Magyarország–Finnország, Érd (női EL)

Jegyinfó: a találkozókra napijegyek lesznek, tehát a kettős meccsekre ugyanúgy 1500 forintba kerülnek a belépők, mint a szóló találkozókra. A diák és nyugdíjas belépőket 1000 forintért lehet megvenni, és minden találkozón az első száz 12 éven aluli gyermek ingyen tekintheti meg a meccset. Az Izrael elleni két női felkészülési mérkőzésre a belépés díjtalan.