Megverte a címvédőt és egyenlített a Fatum Nyíregyháza csapata

Elsősorban remek mezőnymunkájának és hatásos nyitásainak köszönhetően győzte le a Fatum Nyíregyháza a Linamar Békéscsaba együttesét a női röplabda bajnoki döntő második mérkőzésén 3:1 arányban, így egyenlített az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. A csata hétfőn, Békéscsabán folytatódik.

A hazai kezdőhatosban a 198 centis cseh center, Rutarova kapott helyet, a liberó Tóth Fruzsina pedig a mérkőzés napján ballagott el középiskolájából. Jobban kezdtek a vendégek, és már 10-6-ra vezettek, amikor Rutarova ász-nyitásával és Valdez nagy ütésével egy pontra jött fel a házigazda. 12-12-nél érte utol ellenfelét a Hollósy-csapat, majd az argentin Fernandez nagy pillanatai következtek: egy hatásos bomba és egy foghatatlan szerva után 15-12 állt a táblán. A Nyíregyháza innen már nem engedte ki a kezéből az irányítást, a vendégek pedig megtették azt a szívességet, hogy egymás után hibázták el a támadásaikat. Fernendez juttatta szettlabdához övéit, Ivanovic hosszú ütésével pedig véget ért a küzdelem (25:19, 1-0).

A térfélcsere után nagyot változott a játék képe: a BRSE már az elején megnyugtató előnyt szerzett, aztán lényegében tetszés szerint érte el a pontjait. Glemboczki szerezte a nyolcadik pontot, majd Fresco fremek nyitásainak köszönhetően nőtt még tovább a két csapat közti különbség. Hollósy László időkérései és cseréi sem segítettek a hazai csapaton, 3:17 után már csak kozmetikázni lehetett az eredményen (15:25, 1-1).

A harmadik játékrész újabb fordulatot tartogatott: ismét a Nyíregyháza diktálta a tempót, és a második szett átalvása után ezúttal frissen, pontosan röplabdáztak a kupagyőztes alakulat játékosai. Főként Valdez volt az elemében, az utolsó pontot pedig Matic könyvelhette el. A szett mozdulata Molcsányi Rita nevéhez fűződik, aki a hajrában nagyszerűen mentett bal lábbal, de a labda elérte a mennyezetet, így végül azt a pontot is a Fatum zsebelte be (25:18, 2-1).

A negyedik szett ugyancsak a szabolcsiaké volt. A hazaiak a játék minden elemében nagyot alakítottak: a játszma elején ász-nyitásokkal keserítették meg a csabaiak életét, a folytatásban pedig a mezőnymunkájuk és a támadásbefejezésük is kiváló volt. A hajrában Fernandez ütött fontos pontokat, a kegyelemdöfést pedig Kalicanin pontja adta meg. A népes közönség felállva ünnepelte kedvenceit; a Nyíregyháza öt év után győzte le újra a BRSE-t saját otthonában (25:15, 3-1).

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1-1.

Fatum Nyíregyháza – Linamar Békéscsabai RSE 3:1 (19, –15, 17, 15)
Nyíregyháza, 1500 
néző. V: Bátkai-Katona, Halász T.
Nyíregyháza: Matic 9, Rutarová 6, Valdez 14, Fernandez 19, Kalicanin 7, G. Francesco 6. Csere: Tóth F. (liberó), Villám, Kotormán, Varga. Vezetőedző: Hollósy László.
Békéscsaba: Koseková 2, Ivanovic 17, Bodnár 6, Fresco 11, Glemboczki 6, Dobi 10. Csere: Molcsányi (liberó), Szpin, Petrenkó, Nagy E., Szedmák, Ludmán. Szakmai igazgató: Kormos Mihály
Az eredmény alakulása. I. játszma: 3:2, 4:7, 14:12, 19:16, 23:17. II. játszma: 2:3, 2:11, 4:18, 11:20, 14:23. III. játszma: 3:3, 9:5, 13:8, 16:10, 21:15, 24:16. IV. játszma: 5.3, 7.4, 12:6, 15:7, 19:12, 24:14
Így látták a főszereplők

Hollósy László vezetőedző, Fatum Nyíregyháza: Csak annyit szeretnék mondani: jelentem, bírjuk nyomást.

Kormos Mihály szakmai igazgató, Linamar Békéscsaba: Nagyon sok hibával röplabdáztunk, rengeteg pontot ajándékoztunk az ellenfélnek. A kulcsjátékosaink közül többen közepes teljesítményt nyújtottak, amely ezúttal nem volt elég. Hétfőn újult erővel lépünk pályára, mert pénteken ünnepelni szeretnénk.

Tóth Fruzsina, Fatum Nyíregyháza: Nagyon jól játszottunk, erősek és kemények voltunk, örülök a sikernek. Letisztáztuk, helyretettük magunkban a dolgokat az első mérkőzés után.