Hazai pályán szerzett előnyt a Békéscsaba a női döntőben

Hazai pályán szerzett előnyt a címvédő a női röplabda-bajnokság idei döntőjének első mérkőzésén: a Linamar Békéscsaba 3:1 arányban győzött a Fatum Nyíregyháza ellen.

Telt ház előtt, remek hangulatban indult útjára a labda a női finálé első mérkőzésén. Két olyan vezetőedző nézett farkasszemet egymással a kezdés előtt, aki még nem vesztett mérkőzést csapatával, amióta átvette az irányítást. Hollósy László ráadásul a Magyar Kupa-trófea megszerzésével tette le a névjegyét Nyíregyházán. Kormos Mihály korábban két bajnoki döntőben is sikerre vezette tanítványait, és ezúttal is győzelemre számított a békéscsabai sportcsarnokban.

Már az első játszma színvonalas, nagy csatát hozott: a horvát Mlinart betegség miatt nélkülöző házigazda kezdett feszültebben, és 5:9-ről kezdte meg a felzárkózást. Dobi foghatatlan nyitása és Bodnár blokkja után máris 8:9 állt a táblán, majd a szlovák válogatott feladó, Kosekova egyenlített egy bravúros mozdulattal. A vendégoldalon a csaknem kétméteres cseh center, Rutarova beállásától vártak változást, a túloldalon viszont az argentin Fresco szerzett fontos pontot. A folytatásban Dobi Edina egymás után háromszor is pontosan célzott, így 20-16-ról indult a hajrá. 23-16-ig nem is állt meg a BRSE, itt azonban némi megtorpanás következett, és 23-20-ig zárkózott a Fatum. Fresco szettlabdához juttatta övéit, majd szenzációs labdamenet végén Ivanovic fejezte be a játszmát (25-20, 1-0).

A térfélcsere után a nyírségiek kapták el a fonalat, és előbb 3-0-ra vezettek, majd néhány perccel később már hét pontra hízott az előnyük. Mindezt elsősorban hatásos nyitásaiknak és az elbizonytalanodó hazaiaknak köszönhették. Fresco pontos ütése és Petrenkó blokkja indította be újra a csabai gépezetet, és Ivanovic pontját követően, 7:12-nél rögtön időt kért Hollósy László.  A vendégek nem hagyták magukat, és újból magabiztos előnyhöz jutottak. Kalotai pontját követően már 10:17 volt az eredmény. A csabaiak nyitásfogadása elmaradt a várttól, a rivális pedig szinte minden lehetőséggel élni tudott. Parádés labdamenet végén Fernandez örülhetett a jó befejezésnek, Matic pedig bebombázta a 20. vendégpontot. Dobi 17:21-re hozta fel csapatát, 18:23-ról azonban már nem volt visszaút. Valdez ütése játszmalabdát ért, Kosekova rövid nyitása pedig véget vetett a küzdelemnek (20:25, 1-1).

A harmadik játékrész elején fej-fej mellett haladt a két együttes, és ahogy arra számítani lehetett, az egyik oldalon Fresco, a másikon pedig Valdez gyűjtögette szorgalmasan a pontokat. 11:9-nél rendelte magához lányait Hollósy edző, 12:12-nél aztán újra egyenlő volt az állás. Továbbra sem tudott elszakadni egymástól a döntő két résztvevője, lényegében felváltva estek a pontok a feszült hangulatú szettben. Szinte felrobbant a csarnok, amikor Molcsányi nagy mentése után Fresco 18:15-re alakította az eredményt. Tévedett, aki azt hitte, hogy eldőlt a játszma sorsa: Kosekova ász-szervája után 24:20 volt az állás, és még innen is feljött egy pontra a Fatum. Ezt követően azonban Ivanovic bevitte a győztes találatot (25:23, 2-1).

A negyedik szett is érdekesen alakult. Az elején a szabolcsiak négypontos előnyt harcoltak ki, Ivanovic nagy blokkja azonban újra tűzbe hozta a csabaiakat, és ezután már egyértelműen a BRSE irányította a játékot.  A játszma derekán már nyolc ponttal járt előrébb a csabai társulat, aztán Fresco, majd Dobi pontját ünnepelte a közönség. Ivanovic juttattat meccslabdához a Békéscsabát, Fresco pedig pontot tett a mérkőzés végére (25:19, 3-1.)

Női bajnoki döntő, 1. mérkőzés

Linamar Békéscsabai RSE – Fatum Nyíregyháza 3:1 (20, –20, 23, 19)

Békéscsaba, 1600 néző. V.: Tillmann, Ujházi.

Békéscsaba: Kosekova 5, Ivanovic 20, Bodnár 7, Fresco 24, Glemboczki 10, Dobi 12. Csere: Molcsányi (liberó), Ludmán, Petrenkó 1, Szpin, Nagy E. Szakmai igazgató: Kormos Mihály.

Nyíregyháza: G. Francesco 4, Matic 12, Kalotai 6, Valdez 19, Fernandez 10, Kalicanin 10. Csere: Tóth F. (liberó), Rutarova, Kotormán, Villám 1, Varga E. Vezetőedző: Hollósy László.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 4:8, 16:13, 21:16. II. játszma: 4:8, 10:16, 15:21. III. játszma: 8:7, 16:15, 21:19. IV. játszma: 4:8, 16:9, 21:13.

ÍGY LÁTTÁK A FŐSZEREPLŐK

Kormos Mihály szakmai igazgató, Linamar Békéscsaba: Sokat dolgoztunk az elmúlt hetekben. A csapat ma fantasztikus volt, nem voltak hullámvölgyeink, fent tudtuk tartani a koncentrációt. A nyitásfogadásunkon kell még javítani. ha ez sikerül, megnyerhetjük a második mérkőzést is Nyíregyházán.

Hollósy László vezetőedző, Fatum Nyíregyháza: Nem játszottunk elég agresszíven; három játszma rendben volt, de összességében puhák voltunk. Nem történt dráma, most az a legfontosabb, hogy kontrolláljuk az érzéseinket, és tanuljunk a ma történtekből.

Dobi Edina csapatkapitány, BRSE: A szezon alatt játszottunk több jó mérkőzést, de ez volt az az összecsapás, amelyre lényegében az egész évben készültünk. Sokat dolgoztunk a győzelemért, nagyon együtt van a csapat, és örülünk ennek a fontos győzelemnek.