U17-es Eb: két játszmában az oroszokat is szorongattuk

Lejátszotta utolsó csoportmérkőzését a magyar női válogatott a szófiai U17-es Európa-bajnokságon. Szerdán az éllovas Oroszország volt a mieink ellenfele, akik ellen az első és a harmadik játszmában is a levegőben lógott a meglepetés, hiszen a játszma zömében a mieink vezettek. Végül azonban mindkétszer az ellenfél kerekedett felül és győzött három játszmában.

 

U17-es Európa-bajnokság, Szófia (Bulgária):

MAGYARORSZÁG – OROSZORSZÁG 0:3 (–21, –4, –22)

Hriszto Botev sportcsarnok, 50 néző. V: Magnusson (svéd), Teixeira (portugál).

Magyarország: Szabó L. 10, Kiss A. 11, Boskó 1, Tatár 2, Orosz 5, Sziládi 5. Csere: Kertész (liberó), Stollár 1, Araczki, Manninger. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.

Oroszország: Gorbunova 13, Szlautyina 8, Matvejeva 3, Muruskina 9, Kocsurina 10, Goseva 5. Csere: Petrova (liberó), Popova 2, Akimova 4. Szövetségi edző: Szvetlana Szafronova.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 0:2, 5:2, 6:6, 9:6, 10:10, 15:11, 15:15, 20:17, 24:20. II. játszma: 0:6, 1:13, 16:3, 24:3. III. játszma: 1:3, 9:3, 12:6, 14:13, 18:14, 18:18, 20:21, 22:24.

 

Bár a meccs első két pontját az oroszok szerezték, mintha ezzel egy kicsit el is altatták volna magukat, mert Kiss Anna nyitásaival sorozatban öt pontot szereztek a mieink. Gyorsan egyenlítettek ugyan az oroszok, de aztán Szabó Lili percei következtek, aki előbb nyitott egy ászt, majd akcióból is eredményes volt. Hiába az újabb egyenlítés, 12:10-nél Szvetlana Szafronova időt kért. Hiába, mert ezután már néggyel is vezettek már a lányok, de ekkor elkezdett dadogni a nyitásfogadás. A második szünetben még a mieink vezettek eggyel, 17:17 után viszont az oroszok vették át a vezetést, és ezt már nem is engedték ki a kezükből a játszma végéig (21:25).

A második szett nem igazán kezdődött jól a mieink számára, hiszen az első hat pontot az oroszok érték el, és aztán sajnos egy megszakítással újabb hetet. Ekkorra már azért alaposan átforgatódott a csapat, de sajnos nem sikerült sehogy sem elkapni a fonalat. Az oroszok meg persze nem engedtek a szorításon, és minden be is jött nekik, így aztán eléggé szétzilálódott a csapat. Nincs mit szépíteni rajta, ebben a játszmában sajnos mindössze négy pontot szereztek a mieink (4:25).

Szerencsére a térfélcsere után sikerült rendezni a sorokat, sőt, Boskó Ági pazar nyitássorozatával és Orosz Bianka blokkjaival sikerült ötpontos vezetésre is szert tenni. Ráadásul a lelkesedés ezt követően sem csökkent, és a szett közepén hat pontos előnynél megint időt kért az orosz kapitány. Ez sajnos hatott, mert még a második szünet előtt feljöttek egy pontra, azonban ezután megint sikerült megugrani néggyel. Újabb időkérés, és ezúttal egyenlítés, de húszig továbbra is nálunk volt az előny, és ezután sem szakadtunk le, de végül mégis két meccslabdája volt az oroszoknak, amiből már az elsőt értékesítették (22:25).

Ugyan a második játszmát jobb mielőbb elfelejteni, de az elsőben és a harmadikban bizony még a csoportgyőztes oroszokkal is sikerült partiban maradni, így végül – bár a továbbjutást nem sikerült kiharcolni, de a csapat így is tisztesen helyt áll az Európa-bajnokságon.

König Gábor: – Az első és a harmadik játszma megint jól sikerült, az egész Európa-bajnokság egy nagyon pozitív tapasztalat volt a csapatnak, és azt gondolom, hogy egy szett kivételével jól is játszottunk. Még hullámzó a játék, de azon dolgozunk, hogy ezt sikerüljön kiküszöbölni. Köszönünk mindent a szurkolóknak, akik kijöttek, és azoknak is, akik otthonról buzdítottak minket.

 

A csoport további eredményei:
Szlovénia – Fehéroroszország 3:1
Bulgária – Szerbia 3:1

A csoport végeredménye: 1. Oroszország 4 győzelem/14 pont, 2. Bulgária 4/9, 3. Szlovénia 3/9, 4. Fehéroroszország 2/7, 5. Szerbia 2/6, 6. Magyarország 0/1

A pénteki elődöntők párosítása:
Olaszország – Bulgária
Törökország – Oroszország
Az 5-8. helyért:
Németország – Fehéroroszország
Szlovénia – Hollandia