Röplabda mentes napot tartottunk az ifi Eb-n

Hétfőn szünnap volt a Szófiában zajló női U17-es Európa-bajnokságon, ahol természetesen edzésidőket biztosítottak a csapatok számára. Azonban Kőnig Gábor szövetségi edző, a vasárnapi fehéroroszok elleni fiaskó, illetve Berkó Liliána, a teljes csapatot sokkoló sérülése után jobbnak látta, ha ezúttal egy röplabdamentes napot tartanak a lányok.

 

Szó, ami szó, elég siralmasra sikeredett a fehéroroszok elleni mérkőzés vége. Pedig a mieink éppen feljövőben voltak, hiszen hárompontos hátrányt dolgoztak le, amikor kifordult a feladó, Berkó Lili térde. Már az is hosszú percekig tartott, hogy le tudják vinni a pályáról a láthatóan óriási fájdalommal küzdő játékost. 15-16 éves lányoktól pedig nem várhatjuk el, hogy ilyen körülmények között, a csapattársuk súlyos sérülése után maximálisan a játékra tudjanak koncentrálni.

Volt olyan játékos is, aki még a pályára sem tudott visszamenni a történtek után. A csapatkapitánynak, Boskó Áginak viszont muszáj volt, hiszen ő volt a másik feladónk, aki amúgy normál esetben már nem is állhatott volna be, csak a sérülésre való tekintettel (rá így a további meccseken még komolyabb feladat hárul). Emellett megpróbálta összeszedni a csapatot ebben a helyzetben, de sajnos nem sikerült, a hátralévő három labdamenet már a fehéroroszoké volt.

A lányok sírva jöttek ki a teremből, a szakvezetők – nagyon helyesen – nem engedték őket Lili közelébe. Mert ő ekkor még mindig a csarnokban volt…

Lehet szidni a magyar egészségügyet, de az, hogy egy ilyen rendezvényre 40 (!) percnyi várakozás után érkezzen csak ki a mentő, azért az nálunk teljességgel elképzelhetetlen. Sőt, a tavalyi és a tavalyelőtti, győri junior Eb-n például egész nap, egész héten, végig a csarnok mellett állt egy mentőautó, pontosan azért, hogy ha ilyen eset történik, akkor azonnal lépni tudjanak. Mint kiderült, Bulgáriában viszont csak riasztásra vonul ki a mentő a kórházból, de akkor sem biztos, hogy egyből. Ez esetben az ügyeletes megkérdezte, hogy életveszélyről van-e szó, s mivel nemleges, volt a válasz, így megvárták, amíg a másik esetkocsi vissza nem érkezett.

Mindenesetre ilyen körülmények között – ez, vagy például a csarnok állapota – azért felveti a kérdést, hogy szabad-e így korosztályos Eb-t rendezni hagyni?

A történések után a vacsora is igen gyászos hangulatban telt, de szerencsére kisvártatva érkezett a jó(bb) hír Szabados István csapatvezetőtől, hogy a fájdalomcsillapítóknak köszönhetően Lili már sokkal jobban érzi magát, törése nincs, a lábát begipszelik és rövidesen vissza is tért a szállodába. Azoknak a játékosoknak, akik ekkor még ébren voltak, egycsapásra megváltozott a hangulatuk csapattársuk láttán, aki ekkor – bár azért még érezhetően fájdalommal küszködött – de már sokkal jobb állapotban volt, mint a csarnokban, sőt gyakran hahotázásban tört ki, miközben a stáb tagjai zrikálták. Csak akkor szontyolódott el, amikor kiderült: nem várhatja meg a csapattal a keddi és szerda esti mérkőzéseket, hanem már kedd délelőtt haza kell utaznia a közvetlen budapesti járattal.

Közzétette: Istvan Szabados – 2018. április 16.

Jócskán benne jártunk már az éjszakában, amikor elcsendesedett a hotel folyosója, Lili szobája előtt, így aztán nem csoda, hogy Kőnig Gábor a pihenőnapon ejtette az edzést. A reggeli után – amelyhez természetesen Lili is lement a többiek segítségével és akihez ezek után boldog-boldogtalan odament az egészségi állapota felől érdeklődni – a csapat kirándult egyet a belvárosba, ahol egy kis vásárolgatás mellett a helyi kulturális központ parkjában, immár a szófiai lakosok szeme láttára előadták “híres” bemelegítőtáncukat.

A kirándulás miatt kissé későre tolódott ebédet követően, délután egy kis pihenő, majd videózás volt a programban. Azonban ez utóbbi is rendhagyóra sikeredett: nem a szerbeket kellett tanulmányoznia a lányoknak, hanem fél évvel ezelőtti, saját magukról, az első edzőtáborozás során készült felvételeket néztek meg, olyan feladatokkal – egy mese eljátszása, versmondás, tánc – amivel a szakvezetés bízta meg őket csapatépítő jelleggel. Ennek betetőzéseképpen megnézték azt a videót is, amit Kőnig Gábor, Kleczli Csaba, Rédei Liána, Oláh Levente, valamint Töviskes Ákos tartottak nekik ugyanekkor a Folyondár utcai csarnokban vicces röplabdabemutatót.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sikerült visszavarázsolni azt a hangulatot, ami a csapatot eddig is jellemezte, amit jónéhány más válogatott is irigyelt és ami még a CEV vezetőit és sajtósát is megragadta, aki ezek után egy cikket is írt az európai szövetség honlapjára, megszólaltatva benne Kőnig Gábort.

A hangulat tehát újra adott, s reméljük a szerbek ellen a küzdőszellemmel sem lesz gond, akkor pedig megismételhetik az egy évvel ezelőtti eredményt, amikor saját otthonukban sikerült őket legyőzni.

 

A magyar U17-es válogatott további Eb-mérkőzései:
Április 17. 19:00 Magyarország – Szerbia
Április 18. 16:30 Magyarország – Oroszország