U17-es Eb: parádés játék és pontszerzés – ellenszélben

Lejátszotta második mérkőzését a magyar női válogatott a szófiai U17-es Európa-bajnokságon. Szombaton a házigazda Bulgária volt a mieink ellenfele, és a mieink alaposan meglepték a hazaiakat, hiszen 1:0-ra és 2:1-re is vezettek, s csak a svéd játékvezető hathatós tevékenységének volt köszönhető, hogy nem nyertek 3:1-re. Sajnos a végén fordítottak a hazaiak és győztek 3:2-re, de lányaink így is minden dicséretet megérdemelnek ma pontszerzésért.

 

U17-es Európa-bajnokság, Szófia (Bulgária):

MAGYARORSZÁG – BULGÁRIA 2:3 (18, –20, 29, –23, –7)

Hriszto Botev sportcsarnok, 400 néző. V: Magnusson (svéd), Teixteira (portugál).

Magyarország: Berkó 4, Vecsey 6, Orosz 8, Sziládi 18, Szabó L. 10, Kiss A. 13. Csere: Kertész (liberó), Boskó 1, Tatár, Stollár 5, Araczki. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.

Bulgária: Szaseva 3, Licseva 8, M. Jordanova 4, Atanaszova 9, Nikolova 7, Georgieva 23. Csere: Karabaseva (liberó), Szajkova, Todorova, K. Jordanova 4. Szövetségi edző: Sztojan Guncsev.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 0:2, 3:2, 9:4, 17:6, 20:15, 24:17. II. játszma: 1:4, 3:10, 12:11, 13:17, 15:22, 19:24. III. játszma: 7:2, 12:7, 12:11, 16:11, 18:19, 19:22, 24:23. IV. játszma: 2:5, 6:6, 8:10, 11:10, 13:16, 17:21, 21:22, 21:24. V. játszma: 1:6, 3:6, 3:8, 4:14.

 

A reggelinél úgy tűnt, a lányoknak sikerült túltenniük magukat a pénteki vereségen és a déli tréning jó hangulatban telt. Az pedig csak fokozta a mieink jókedvét, hogy az előttünk lévő mérkőzésen, a szerbek – akiket tavaly idegenben sikerült legyőzni – megverték a szlovénokat.

Bár a találkozó első két pontját a hazaiak szerezték, Vecsey Fanni két pontjával gyorsan sikerült egyenlíteni, majd a vezetést is átvették a lányok, mi több az első technikai szünetben már néggyel is vezettek. Ekkor nyoma sem volt a tegnapi elfogódottságnak, görcsösségnek, ez most mintha a bolgárokon érződött volna, akik a tegnapi, oroszok elleni siker után valószínűleg nem ilyen kezdésre számítottak. Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor a második szünetben már tíz pont volt a különbség. 17:6 után jött egy hullámvölgy, s ekkor négyre felzárkóztak a hazaiak – megint a nyitásfogadás akadozott –, de végül sikerült kilábalni belőle és így végül így is magabiztosan nyertük a játszmát (25:18).

A második felvonás bolgár pontokkal kezdődött, és most ők vezettek öttel az első szünetben. 3:10-nél kezdte összeszedni magát a csapat, és Kiss Anna nyitássorozatával sikerült nem csak visszazárkózni, de fordítani is. A szünetben sajnos megint a bolgárok vezettek hárommal, ráadásul Vecseynek meghúzódott a háta, így Tatár Gréta lépett pályára helyette. Sajnos ez sok volt a mieinknek, a bolgárok megint elléptek, s bár a végén megint sikerült feljebb jönni, végül behúzták a hazaiak (20:25).

A harmadik szettben Stollár Szonja és Boskó Ági maradt a kezdőben, és sikerült megint jól kezdeni. Ezúttal Orosz Bianka szerválta meg a házigazdákat, s meg sem álltunk 7:2-ig. 12:7-ig sikerült tartani a különbséget, ezután azonban sorozatban négy hazai pont következett. Sikerült azonban még időben megállítani a bolgárokat, és a második szünetben már megint öttel vezetett a csapat. Sajnos ezúttal megint nem velünk voltak a játékvezetők, egy vitatható kettős érintés után ugyanis piros lapot mutattak fel Kőnig Gábornak, majd ugyanezt a túloldalon már elfelejtette befújni a játékvezető, így aztán ki is egyenlítettek a bolgárok. Ezt a nyomást sajnos nem bírták a lányok, és a bolgárok el is mentek három ponttal. De a mieink ekkor sem adták fel, A visszaállt Berkó Liliána szerváival így is mi jutottunk játszmalabdához. felváltva jutottak szettlabdához a csapatok, a hihetetlenül izgalmas végjátékot pedig Sziládi Viktória vezérletével a mieink bírták jobban idegekkel és végül 31:29-re nyerték a szettet, így már biztos, hogy pontot is szereznek.

Ezek után törvényszerű volt, hogy a negyedik felvonás elején kicsit kiengedtek a mieink, de így sem tudtak meglépni a bolgárok, sőt Sziládi ászával egyenlített is a csapat. Egyszer a vezetést is sikerült átvenni, de aztán megint fordult a kocka. Két-három ponttal ugyan rendre a hazaiak vezettek, de egy pillanatig nem látszott a mieinken a kétségbeesés, sikerült is Berkó szerváival visszazárkózni. A hajrában aztán a játékvezető megint kétszer is belenyúlt a meccsbe, másodszor ráadásul a második hárított szettlabda után, így egyenlítettek a bolgárok (23:25).

Az ötödik játszmában sajnos nem úgy alakult a kezdés, ahogy szerettük volna, pillanatok alatt öttel vezettek a bolgárok. Sajnos ekkor megint előjött a gyenge nyitásfogadás, és a végén tíz meccslabdája is volt a hazaiaknak. Hármat sikerült hárítani, de a végén a bolgárok nyertek. A mai játék azonban mindenféleképpen biztató a mieink további szereplését illetően (7:15).

Kőnig Gábor: – A vereség ellenére győztünk. Azért jöttünk, hogy ilyen mérkőzéseket játsszunk. Ma nem volt szerencsénk, lehet, hogy bármit csinálunk, akkor is kikapunk. Ez van, de erre a játékra lehet építeni a további mérkőzéseken.

 

A csoport további eredményei:
Oroszország – Fehéroroszország 3:1
Szerbia – Szlovénia 3:1

A csoport állása: 1. Bulgária 2 győzelem, 4 pont, 2. Oroszország 1 győzelem, 4 pont, 3. Szlovénia 1 győzelem, 3 pont 4. Szerbia 1 győzelem 3 pont, 5. Fehéroroszország 1 győzelem, 3 pont, 6. Magyarország 0 győzelem, 1 pont