U17-es Eb: Elkezdődött a nagy kaland

dav

Szerda este, közel fél napos utazás után, rendben megérkezett Szófiába, az U17-es Európa-bajnokság helyszínére leány ifjúsági válogatottunk. A csapat csütörtökön délután edz a kontinenstorna helyszínén, a Hriszto Botev sportcsarnokban, pénteken pedig magyar idő szerint este hét órától Szlovénia ellen megkezdi az Eb-szereplést.

 

A csapat reggeli után, fél 10-kor indult Tiszaújvárosból, s 11 óra körül érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol többüket is szüleik várták, túl sok idő azonban nem volt az együttlétre, hiszen indulni kellett. A lányok többségük most utazott életében először repülővel, így aztán igazi kaland volt számukra a becsekkolás, a detektoros kapun való átlépés, na meg persze leginkább a fel- és a leszállás, amelyből ráadásul mindjárt kettőben is részük lehetett, hiszen isztambuli átszállással jutott el a küldöttség a bolgár fővárosba.

Közben néhány órát a világ egyik legnagyobb és legforgalmasabb repülőterén is eltöltöttek Isztambulban, így aztán egymás után készültek a videók és a fényképek, a lányok pedig csillogó szemekkel ecsetelték az eddigi kalandokat. A tiszaújvárosi ingerszegény környezet után a reptéren zajló nyüzsgő élet bizony egy egészen más világ.

„Nem is olyan nagy baj az, ha az egész utazást és az Európa-bajnokságot is egy nagy kalandként fogják inkább fel – mondta el ezzel kapcsolatban Kőnig Gábor, a csapat edzője. – Amikor Jan De Brandt, a felnőtt női válogatott belga szövetségi kapitánya ellátogatott hozzánk a tiszaújvárosi edzőtáborba, akkor éppen azt mondta a lányoknak, próbálják meg élvezni az Eb-t, hiszen azzal már kitettek magukért, hogy kijutottak rá. Itt örüljenek minden pontnak, minden játszmának és akkor jönni fognak a győzelmek is. Minden szavával egyetértek, és nagyon bízom benne, hogy a lányok nem fognak rágörcsölni arra, hogy ez egy kontinensviadal, hanem teher nélkül játszanak, tényleg élvezni fogják az egészet, és akkor biztos vagyok benne, hogy az eredmények sem fognak elmaradni, mert nagyon jól felkészültünk az elmúlt másfél hétben.”

Ezt mondta el a lányoknak is a vacsora után, immár Szófiában, a Hotel Vitosában, ahol a csapatok nagy részének a szállása is volt. Ide már helyi idő szerint este tíz óra körül érkezett meg a magyar küldöttség, azaz nagyjából fél napos utazást követően. Első látásra semmi kifogásunk nem lehetett a szállodára, a bolgárok szépen kitettek magukért. A mieink is csak attól szomorodtak el, hogy Kőnig Gábor azzal zárta beszédét, hogy bejelentette: negyedóra múlva begyűjtik a lányok telefonjait. Azonban természetesen a lányok is tudják, hogy a siker érdekében jobb, ha nem a külvilágra koncentrálnak, és szó nélkül teljesítették edzőjük óhaját.

Csütörtökön csak négykor lesz a mieink edzése, ezért lesz idő kipihenni az utazás fáradalmait: csak reggel kilencre megy majd a csapat reggelizni, pénteken azonban már 11-kor edzés, este pedig a szlovénok elleni nyitány…

 

A női U17-es válogatott Eb-kerete: Araczki Gyöngyvér (center, Linamar-BRSE), Berkó Liliána (feladó, Felsővárosi Fésűs RA), Boskó Ágnes (feladó, Linamar-BRSE), Kertész Petra (liberó, Linamar-BRSE), Kiss Anna (center, Felsővárosi Fésűs RA), Manninger Luca (ütő, Vasas Óbuda), Orosz Bianka (center, Felsővárosi Fésűs RA), Stollár Szonja (ütő, Linamar-BRSE), Szabó Lili (ütő, Fatum-Nyíregyháza), Sziládi Viktória (univerzál, Felsővárosi Fésűs RA), Tatár Gréta (ütő, Linamar-BRSE), Vecsey Fanni (ütő, Penta Gödöllői RC)

A magyar U17-es válogatott Eb-mérkőzései:
Április 13. 19:00 Magyarország – Szlovénia
Április 14. 19:00 Magyarország – Bulgária
Április 15. 19:00 Magyarország – Fehéroroszország
Április 17. 19:00 Magyarország – Szerbia
Április 18. 16:30 Magyarország – Oroszország