Az ukránok ellen melegítettek az U17-esek az Eb-re

Szerdán utazik U17-es női válogatottunk Szófiába, az ifjúsági Európa-bajnokság helyszínére. A múlt héten a lányok három edzőmérkőzést is játszottak az ugyancsak Eb-résztvevő ukránokkal, a hétvégén pedig Kőnig Gábor szövetségi edző kijelölte a 12 fős utazó keretet.

 

Az U17-es Európa-bajnokságra készülő csapatunk pár napos Tiszaújvárosi edzőtábor után Ukrajnában, Ungváron folytatta a felkészülést, ahol a szintén Eb-résztvevő hazaiakkal játszott három felkészülési mérkőzést.

A kiút, illetve eleinte a körülmények sem voltak tökéletesek, de a cél érdekében mindent el kell tudni viselni és nem szabad foglalkozni a körülményekkel. Voltak kisebb gondok a helyi, illetve hazai idő körüli huzavona eleinte sok problémát jelentett vendéglátóinknak, így történhetett, hogy a reggelire egy órát kellet várni, majd az ezt követő edzésen, az első húsz percben még labda sem volt a csarnokban. Ezt később orvosolták a helyiek és sok-sok elnézést kérve ezután már minden rendben zajlott.

Délután már edzőmérkőzés volt programban, melyen érződött a lányokon, hogy régen játszottak együtt. A csapat január 7. után március 31-én este találkozott először, míg az ukránok, a selejtező óta már túl voltak egy egyhónapos edzőtáboron, illetve a mostani felkészülést is már március 19-én elkezdték. Összeszedettebben is kezdték a találkozót, s az ezen a napon lejátszott öt játszmát kivétel nélkül megnyerték, az más kérdés, hogy rendre szoros meccsre tudtuk kényszeríteni őket.

A második napon délelőtt és délután is pályára léptek a csapatok, s délelőtt 2:2-es döntetlen, délután pedig 3:2-es hazai siker született. Mindkét találkozón 2:0-ás vezetéssel kezdtünk és nagyon szép játékot mutatott csapatunk, ám még sok pontatlanság és hullámvölgy jellemezte játékunkat. A csapatot folyamatosan forgatta Kőnig Gábor, hogy frissek maradjanak, illetve, hogy mindenkit lásson téthelyzetben.

Ukrajna – Magyarország 5:0 (21, 22, 23, 19, 12)
Ukrajna – Magyarország 2:2 (–19, –21, 12, 22)
Ukrajna – Magyarország 3:2 (–18, –20, 16, 19, 10)

Kőnig Gábor: – Nagyon hasznos, fárasztó túrán vagyunk túl, ami azért nem volt zökkenőmentes. Az első meccsen még érződött, hogy régen találkoztunk, valamint régen játszottunk mérkőzést. De helyenként már itt is nagyon tetszetős játékot mutattunk. A másik két mérkőzésen már jobb teljesítményt nyújtottunk. Aminek nagyon örülök, hogy megint tudtunk sok felállásban játszani és gyakorlatilag minden összetételben működött a játékunk. A továbbiakban visszatérünk Tiszaújvárosba, ahol folytatjuk a felkészülést egészen az elutazásig.

Az ukrajnai túrát követően, a hétvégén Kőnig Gábor kijelölte azt a 12 játékost, akik majd képviselik színeinket a kontinenstornán. Mindössze egyetlen változás van a januári, Európa-bajnoki selejtezőhöz képest: Bakai Kata helyére a gödöllői nevelésű, jelenleg békéscsabai Stollár Szonja került, aki az év elején sérülés miatt nem állhatott a kapitány rendelkezésére, de a tavalyi serdülő Eb-selejtezőkön már bizonyított.

A női U17-es válogatott Eb-kerete: Araczki Gyöngyvér (center, Linamar-BRSE), Berkó Liliána (feladó, Felsővárosi Fésűs RA), Boskó Ágnes (feladó, Linamar-BRSE), Kertész Petra (liberó, Linamar-BRSE), Kiss Anna (center, Felsővárosi Fésűs RA), Manninger Luca (ütő, Vasas Óbuda), Orosz Bianka (center, Felsővárosi Fésűs RA), Stollár Szonja (ütő, Linamar-BRSE), Szabó Lili (ütő, Fatum-Nyíregyháza), Sziládi Viktória (univerzál, Felsővárosi Fésűs RA), Tatár Gréta (ütő, Linamar-BRSE), Vecsey Fanni (ütő, Penta Gödöllői RC)

A kerettel Kőnig Gábor mellett a már “megszokott” stáb utazik, azaz Rédei Liána és Kleczli Csaba másodedző, Töviskes Ákos masszőr, Hiervarter Ákos statisztikus, illetve Szabados István csapatvezető és Karádi Zoltán újságíró. A válogatott szerdán utazik majd Szófiába, ahol a csütörtöki edzés után pénteken lép majd először pályára, Szlovénia ellen.

A magyar U17-es válogatott Eb-mérkőzései:
Április 13. 19:00 Magyarország – Szlovénia
Április 14. 19:00 Magyarország – Bulgária
Április 15. 19:00 Magyarország – Fehéroroszország
Április 17. 19:00 Magyarország – Szerbia
Április 18. 16:30 Magyarország – Oroszország