Hóröplabda Eb: lehetett volna rosszabb is a sorsolás

Rendben megérkezett a magyar válogatott az ausztriai Wagrainba, az első hóröplabda Európa-bajnokság helyszínére, ahol csütörtökön a regisztráció után már a csoportok sorsolását is megtartották. A 24-24 párost hármas csoportokra osztották, ahonnan a körmérkőzések után az első kettő jut a legjobb 16 közé, ahonnan viszont már egyenes kieséses rendszerben zajlanak tovább a küzdelmek.

 

A homokon és havon egyaránt bajnoki címet szerzett Soós Izsák az utazás egy részében amiatt aggódott, hogy a múlt heti, olaszországi verseny előtti rangsor alapján éppen az első számú orosz csapattal kerülnének egy csoportba. Az ugyanis nem volt egyértelmű, hogy az kronplatzi pontok beszámítanak-e, ha igen, akkor viszont kiesnének a fiúk egy évvel korábbi pontjai. Ez a kérdés a lányokat is élénken érdekelte, hiszem egy hete Kronplatzban bravúros negyedik helyet értek el, ha viszont az ott szerzett pontszám nem számít, akkor ők a nulla pontos kalapba kerülnek.

A megérkezés után gyorsan sikerült kideríteni, hogy a mieink számára kedvezőbb forgatókönyv szerint alakul a sorsolás, azaz a múlt heti pontok is számítanak Győri Panna és Lutter Eszter kiemelésénél, a Bán Viktor és Soós Izsák pedig a kevesebb pontjuk ellenére is egy fokkal könnyebb ellenfelet kapott az első kalapból.

„Könnyűnek azért nem mondanám, hiszen éppen az első számú hazai párossal, a riói olimpiát megjárt Alexander Huberrel és Martin Streitfellnerrel kell majd játszanunk, az oroszoknál azonban mindenképpen könnyebb lesz ellenük – mondta el ezzel kapcsolatban Soós Izsák. – Nyilván a hazai nézők nem nekünk fognak majd drukkolni, de ezt el kell tudni viselni. Másik ellenfelünk a szlovák Martin Smahel és Michal Kollar lesz. Utóbbit jól ismerem, ők egyáltalán nem tűnnek verhetetlennek, persze nagyon oda kell tennünk magunkat, de van esélyünk a továbbjutásra. Jobban örültem volna, ha a horvátokkal kerülünk egy csoportba, de lehetett volna sokkal rosszabb is a sorsolásunk.”

A lányok viszont nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az első kalapból ugyancsak hazai ellenfelet, ráadásul azt az osztrák párost kapták (Elisabeth Klopf, Viktoria Mair), amelyik a múlt heti kronplatzi verseny elődöntőjében legyőzte őket.

„Egy nagyon szoros és egy nagyon sima szettet játszottunk ellenük – nyilatkozta az immáron ötszörös országos bajnok Lutter Eszter a sorsolás után. – Nyilván nem mi vagyunk az esélyesek, de azt mondom, lehet eső, lehet sár. Remek formában érzem magunkat és nem nyom minket az esélyesség terhe, szóval pénteken beleadunk apait, anyait.

Az sem volt túl szerencsés, hogy a harmadik kalapból ők egy ukrán párost kaptak, ráadásul talán az lett volna az ideális, ha a mieink játsszák a csoportban az első meccset az osztrákokkal, s akkor lett volna lehetőségük ismerkedni a pályával és a körülményekkel, s a másodikat játsszák a harmadik számú ellenféllel. Ehhez képest éppen az ellenkezője történt: az ukránoknak lesz alkalmuk bemelegíteni a reggeli meccsen és a mieinkkel folytatják… Emellett az ukrán strandröplabdázás elvileg a mieink előtt tart, de azért azt is meg kell jegyezni, hogy Olena Boriszenko és Olga Dovgopol nem tartozik éppen az ismertebb ukrán strandröplabdázók közé, mi több nincs is ranglista pontjuk egyik szakágban sem. Szóval amolyan igazi sötét lovak. Annyi előnye viszont lesz a mieinknek, hogy ők meg tudják nézni az ukránokat az első csoportmeccsen és Gubik János edzővel ki tudják elemezni a játékukat.

A hét tagú magyar küldöttséget (a négy játékoson és az edzőn kívül Dr. Bánki Ágnes csapatvezető, az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottságának elnöke, valamint a válogatottba három játékost is adó Penta Gödöllői RC szakosztályvezetője, Karádi Zoltán, mint az MRSZ tudósítója, és ez esetben „sofőrje” is a csapattal tartott) egyébként az a megtiszteltetés is érte, hogy Soós Izsák és Gubik János is tevékeny részt vett a sorsolásban.

Ami a pénteki meccseket illeti, előbb a fiúk játszanak 11:20-tól (és ők ezzel erre a napra be is fejezik), negyed egykor a lányok a szlovákok, negyed négykor pedig az osztrákok ellen játszanak. Ez utóbbi mérkőzést (csakúgy, mint a fiúk szombati, osztrákok elleni találkozóját) a CEV-facebook oldalán is megtekinthetik pénteken, ott ugyanis minden centerpályán lejátszandó mérkőzést közvetítenek, vasárnap este pedig az Eurosport2-n lesz összefoglaló az Európa-bajnokság vasárnapi mérkőzéseiről.

 

A magyar párosok csoportmérkőzései:
Március 23., péntek
11:20 Soós/Bán (11. kiemelt) – Smahel/Kollar (szlovák, 19.) 2-es pálya
12:15 Lutter/Győri (12.) – Boriszenko/Dovgopol (ukrán, 20.) 3-as pálya
15:15 Klopf/Mair (osztrák, 5.) – Lutter/Győri (12.) 1-es pálya
https://www.facebook.com/CEVSnow/
Március 24., szombat
Huber/Streitfellner (osztrák, 6.) – Soós/Bán (11.)
https://www.facebook.com/CEVSnow/